Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Fra Matija Marijić: Poniznima se Bog otkriva i daruje milost

/ sd

ČITANJA:

Iz 4,2-6;

Ps 122,1-9;

Mt 8,5-11

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Kad Isus uđe u Kafarnaum, pristupi mu satnik pa ga zamoli: »Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama.« Kaže mu: »Ja ću doći izliječiti ga.« Odgovori satnik: »Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. Tá i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: ‘Idi!’ – i ode, drugomu: ‘Dođi!’ – i dođe, a sluzi svomu:, ‘Učini to’ – i učini.« Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: »Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere. A kažem vam: mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom.«

Riječ Božju tumači fra Matija Marijić:

Započelo je vrijeme došašća. Jedno od obilježja ovoga svetog vremena je tišina. Ne ona tupa tišina koja čovjeka satire, nego tišina u kojoj odjekuje Božji glas. Stoga smo u vremenu došašća pozvani potražiti trenutke sabranosti u kojima ćemo čitati i osluškivati Božju Riječ. U jakim vremenima, kao što je vrijeme došašća, Crkva pred nas stavlja odabrane odlomke Svetoga Pisma. Stoga, uzmimo svakoga dana misna čitanja te im se otvorimo čitajući ih i razmišljajući o njima.

Današnje Evanđelje govori kako Isus ulazi u Kafarnaum. Tu mu prilazi jedan satnik i zamoli da mu ozdravi slugu koji je kod kuće uzet u teškim mukama. Isus pristaje doći i ozdraviti slugu, no tada satnik progovara dobro nam poznate riječi: “Gospodine nisam dostojan da uniđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj”. Kod ovoga satnika primjećujemo poniznost. Poniznima se Bog otkriva i daruje milost. To je pravi stav vjernika pred Bogom.

Poniznost je temelj svih kreposti. Blažena Djevica Marija je najponiznija službenica Božja. Tko k njoj dolazi uči se poniznosti. Došašće je snažno vrijeme koje nas usmjerava prema Gospi. Stoga u danima došašća tražimo blizinu naše Majke. Stavljajmo se svakoga dana pod njeno vodstvo i zaštitu moleći svetu krunicu. Iz današnjega Evanđelja vidimo kako je Isus vrhunski liječnik. On ima lijek za svaku bolest duše i tijela. Stoga u našim bolestima, mukama pođimo Isusu, poput ovoga satnika tražimo njegovu blizinu. Jer Božja blizina čovjeka liječi. Donosi mu mir, radost, utjehu, smisao.

“A kažem vam: mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom.” Ove riječi kojima završava današnje Evanđelje govore kako Božje spasenje nije rezervirano samo za neke, nego je upućeno svakom čovjeku. Također progovara i o nebeskoj gozbi i blaženstvu u vječnosti. No, kršćanin nije usmjeren samo na buduću sreću koja dolazi, nego već sada može kušati nebeske stvarnosti. Na najsnažniji način to čini pristupajući gozbi svete mise. U advetnu slavimo mise zornice, stoga pristupajmo često svetoj misi koja nam daje predokus neba. U ovome vremenu odazivajmo se pozivu proroka Izaije koji govori: “Tražite Gospodina dok se može naći, zovite ga dok je blizu”.

Fra Matija Marijić, župni vikar u župi sv. Filipa i Jakova apostola, Vukovar

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja