Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Fra David Sedlar: Radi na sebi kako bi promjenom zaslužio život vječni

/ sd

ČITANJA:

Dj 6,8-15;

Ps 119,23-24.26-27.29-30;

Iv 6,22-29

Tekst evanđelja:

Pošto je Isus nahranio pet tisuća ljudi, vidjeli su ga učenici kako ide po moru.

Sutradan mnoštvo naroda, koje osta s onu stranu mora, zapazi da ondje bijaše samo jedna lađica i da Isus nije bio ušao zajedno sa svojim učenicima u lađicu, nego da oni odoše sami. Iz Tiberijade pak stigoše druge lađice blizu onog mjesta gdje jedoše kruh pošto je Gospodin izrekao zahvalnicu. Kada dakle mnoštvo vidje da ondje nema Isusa ni njegovih učenika, uđe u lađice i ode u Kafarnaum tražeći Isusa. Kad ga nađoše s onu stranu mora, rekoše mu: »Učitelju, kad si ovamo došao?« Isus im odgovori: »Zaista, zaista, kažem vam: tražite me, ali ne stoga što vidjeste znamenja, nego stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se.

Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac — Bog — opečati.« Rekoše mu dakle: »Što nam je činiti da bismo radili djela Božja?« Odgovori im Isus: »Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao.«

Riječ Božju tumači fra David Sedlar:

Draga braćo i sestre!

Krive slike o drugima, često nas tjeraju da od osoba pravimo idole, bogove. Imamo krive motive u susretu sa drugima. Vidjevši dobro djelo neke osobe svrstavamo je u svece, ali zato svaki krivi potez nekog drugog, okarakterizirano kao nešto za čime ne treba ići. Ista stvar je danas i sa mnoštvom. Traži Isusa jer su vidjeli njegovo čudo kada je nahranio pet tisuća ljudi. Po tome su zaključili da ga treba slijediti, ali ne zato jer su znali da je Bog, nego su od njega napravili slavnu osobu, koja je drugima poticaj za slijediti. Naravno, nije ništa loše u tome što ga žele naći, ali traže ga iz krivih razloga. Stoga ih Isus opominje. Nemojte me tražiti zato što vidite moja znamenja, da sam sposoban nahraniti toliko mnoštvo ljudi, nego zato jer Vam mogu dati hranu koja nije propadljiva.

Lako je otići u pekarnu, uzet pecivo i nasititi se, ali teže je uzet Sveto pismo, pročitat jedan redak iz nje i hranit se hranom koja će te promijeniti iznutra. Razmislimo koji su naši motivi kada tražimo Isusa. Možda je to neka uslišana molitva, možda neko ozdravljenje, ali slijedim li ja Isusa zato jer mi je na ovome svijetu podario sreću? Ne, slijedim ga zato jer on ima riječi života vječnoga. Zato jer Njegov primjer potiče da se promijenim, da znam prihvatiti i teške stvari, probleme, znajući da ću vjerom u Isusa Krista, uspjeti prebroditi to. Stoga radi na sebi, ali ne za nešto prolazno, već radi na sebi kako bi svojom promjenom zaslužio Život vječni. Nisu potrebna mnoga djela, nisu potrebne druge osobe da ih slijedimo, već je potrebna samo vjera. Vjera u Isusa Krista. To je djelo Božje. Zato kreni raditi još danas, na sebi. Ne sljedeći osobe, već onoga koga je poslao Bog, Isusa Krista.

fra David Sedlar

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja