Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Fra David Sedlar: Jesam li svjestan tko sam i šta sam na ovoj zemlji?

/ sd

ČITANJA:

vl: 1Iv 1,5 – 2,2;

Ps 103,1-4.8-9.13-14.17-18a;

Mt 11,25-30

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme reče Isus: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti. Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.«

Riječ Božju tumači fra David Sedlar:

“Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti.”

Isus nam nudi odmor. U ovom svijetu prepunom briga i problema, bivamo opterećeni i zanemarujemo Boga i bližnje. Pravimo se pametnima i mudrima i zaboravljamo Onoga koji nam je sve to omogućio. Stvoritelja stavljamo pod tepih i dajemo na važnosti sebe, misleći da sve možemo sami. Ulazimo u kolotečinu egoizma i poniznost nam je strani pojam. Zato nas danas Isus želi vratiti na pravi put. Slaveći Oca, daje nam na znanje da nismo sami. Da sva mudrost i znanje nisu dovoljni kako bi opstali na ovome svijetu. Poniznost je potrebna. Malenost u kojoj ćemo shvatiti da smo samo putnici i da trebamo nekog tko će nas, poput Oca svoje dijete, voditi za ruku. Daje nam svoga Oca, nudi nam svoj jaram da zajedno s nama nosi naše poteškoće, znajući da je u dvoje puno lakše podnijeti težinu svoga života. I taj jaram, baš poput jarma koji vodi dvije životinje, Isus želi poniznošću i ljubavlju učiniti naš život lakšim i slađim. Jesam li zapravo svjestan tko sam i šta sam na ovoj zemlji?

Jesam li onaj egoist ili samo jedan malen čovjek spreman prihvatiti tuđu pomoć? Bježim li od toga da priznam svoju pogrešku, postavljajući se uvijek s visoka? Ili svjestan svoje grešnosti tražim Isusa da uzme jedan dio tereta na sebe? Posvijesti si zato danas kolika je zapravo bila Njegova žrtva na križu, za tebe, za tvoje otkupljenje. On je bez tvog pitanja dao svoj život, kako bi te oslobodio od jarma grijeha. A ti se i dalje opterećuješ i budeš bezvoljan kada ti u životu ne ide sve po loju. Umoran si od lutanja, a samo je jedno potrebno. Biti malen, baš onakav kakvog te Bog stvorio. I u toj malenosti, shvatit ćeš da se trebaš odmoriti od ovoga svijeta, kako bi našao mir svojoj duši. Budi pametan, prihvati Isusovu pomoć, uči od Njega i nećeš požaliti. Tada nijedna mudrost i znanje ovoga svijeta, neće biti ništa naspram tvoje poniznosti. Odnijet će pobjedu jer ćeš dati važnost duhovnom, a ne materijalnom. Kroz duhovnu stranu opet ćeš upoznati Oca, koji jedva čeka da ti vrati sinovsko dostojanstvo. Uživaj u tom odmoru, baš kao da si na godišnjem! Bez briga i problema, samo u prisutnosti onih koji tvoj život čine lakšim i ljepšim. Taj odmor će te osnažiti, ne samo za ovaj život, već i za onaj puno bitniji, a to je život vječni. Amen!

fra David Sedlar

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja