Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Fra Andrija Bilokapić - Što znači ostati u Bogu?

/ hkr

DNEVNA ČITANJA:

Dj 1,15-17.20-26

Ps 113,1-8

Iv 15,9-17

Iz evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna. Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što god zaištete u moje ime. Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.« Riječ Gospodnja.

 

Neka u svima nama poraste čežnja da se otvorimo Božjoj ljubavi i da tu ljubav prenesemo na ljude koje ćemo danas susretati. Isus nam iznova progovara u slici, u divnoj slici trsa i loze. Loza, mladica i trs žive uzajamno, hrane jedni druge. Trs nosi mladicu. Mladica nosi na sebi list koji je tvornica, rekao bih tako. Koji pretvara sunce, toplinu, minerale iz zemlje i hrani trs. Ali ne samo da hrani trs, nego i donosi plod, donosi grožđe. Isus nam ovdje progovara u dva binoma: Otac i Sin, Sin i učenici. Progovara nam o zajedništvu Oca i Sina i o zajedništvu Sina i svakoga od nas. Isus sam u sebi jest zbilja zajedništva, jest odnos. Bog u sebi jest odnos. I Bog želi uvijek biti uzor nama, uzor zemlji. Bog nam progovara u ovim čudesnim slikama.

Ostanite u meni. Što znači ostati u Bogu? Ostati u Bogu znači stalno prihvaćati, usvajati i dalje darivati ono što nam On daruje. Već tamo gdje se zbiva zajedništvo, sklad s Ocem i Sinom, taj sklad se prenosi na zemlju. Zbiva se među ljudima. Dale, ostati znači ostati u zajedništvu. Zli, Đavao je razdornik, diabolos, on sije razdore. Tamo gdje je razdor, to je trag Zloga. I zato Zlome uvijek treba reći Ne, odnosno zajedništvu, ljubavi, kako Isus kaže, uvijek treba reći Da. To znači čuvati Božje zapovijedi, zapovijed ljubavi. Bog je uzor. Sveta Trojica su uzor. Oni su nadahnuće za naš način postojanja.

Postoji u Novom Zavjetu veznik kao. Neobično je važan taj veznik kao. Obično ga i ne zapažamo. Ali, trebalo bi ga zapaziti. Kao što si ti, Oče u meni, i ja u tebi, da u nama budu. Budite sveti kao što je svet vaš Otac nebeski. Budite savršeni kao Otac nebeski. Budite milosrdni kao što je milosrdan vaš Otac nebeski. A njegovo milosrđe se pokazuje u Sinu koji se prigiba. Jaki se prigiba slabom da ga prigrli. Ljubite kao što sam ja vas ljubio. Praštajte kao što sam ja vama oprostio. Da budu savršeno jedno kao što si ti u meni i ja u tebi. Dakle, taj veznik kao neobično je važan veznik. Imamo ga na mnogim mjestima u Novom Zavjetu. On je izrečen redovito u imperativu. Budite, ostanite.

Danas puno puta čusmo riječ Ostanite u meniMi obično ne volimo imperative. Ne volimo zapovjedni način djelovanja, postojanja. To često puta odbijamo. Ali Isusovi imperativi, Isusovi zahtjevi, Božje zapovijedi, one imaju u sebi oslobađajuću moć. Naime, Gospodin zna kako nas je stvorio. Gospodin zna kako nas može do-stvoriti i kako nas dovesti do punine. Čak ako kupimo neki najobičniji aparat, mobitel ili televiziju, računalo, štednjak, mi dobivamo upute kako se služiti tim aparatom, kako će nam on koristiti. Tako uz naše postojanje, uz našu ljudskost, mi smo dobili upute. Dobili smo Riječ, dobili smo Božje imperative, a to je ostati u Bogu. Ostati u ljubavi, ostati u zajedništvu, u vjeri. Biti prijatelj.

Vi ste moji prijateljiPrijateljstvo je najdublji odnos. On je dublji od krvnoga srodstva. Brat mi dolazi. Ja ga nisam birao. Mogu biti s njim i u zategnutim odnosima. Ali prijatelj je čovjek u kojeg imam puno povjerenje, s kojim se mogu čak i sporiti, a opet biti u zajedništvu. To je onaj koji je izabran. Mi smo izabrani. Izabrani smo da budemo prijatelji Božji. Izabrani smo da dosegnemo onu puninu kojom Bog postoji. Odnosno, kako govori Misal, posebno u ove uskrsne, u božićne dane, pozvani smo na pobožanstvenjenje. Ovo naše ljudsko ima tu moć. I zato bi trebalo slušati Riječ Gospodnju. Zato bi trebalo moliti molitvu Misala. To je osnovni kršćanski molitvenik. Tada nalazimo sebe. To je ono što Gospodin može učiniti. Kada ga poslušamo, onda bivamo na njegov način. Postojimo na način kao što Bog postoji.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja