Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Fra Andrija Bilokapić - Jahve je Gospodin koji je upravo tamo gdje smo mi. I tamo gdje je najteže, on je s nama!

/ hkr

DNEVNA ČITANJA:

Dj 13, 13-25

Ps 89,2-3.21-22.25.27

Iv 13,16-20

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Pošto Isus opra noge učenicima, reče im: »Zaista, zaista, kažem vam: nije sluga veći od gospodara niti poslanik od onoga koji ga posla. Ako to znate, blago vama budete li tako i činili!« »Ne govorim o svima vama! Ja znam koje izabrah! Ali — neka se ispuni Pismo: Koji blaguje kruh moj, petu na me podiže. Već vam sada kažem, prije negoli se dogodi, da kad se dogodi vjerujete da Ja jesam. Zaista, zaista, kažem vam: Tko primi onoga kojega ja šaljem, mene prima. A tko mene primi, prima onoga koji je mene poslao.« Riječ Gospodnja.

Mir vam i dobro, dragi slušatelji.

Doista, obilujmo zajedno ovim bogatim obrokom Riječi koje nam Gospodin i danas šalje. Isus Krist ništa ne traži od svojih što sam najprije ne čini. On ide ispred. Čudesan je njegov čin pranja nogu svojim učenicima. On je došao biti sluga, nas poslužiti, oprati nam noge, slikovito. Oprati nas od naše krivnje, oprostiti nam. Ključ za promjenu prošlosti, ključ za ozdravljenje čovjeka jest praštanje. Prihvatiti praštanje i darovati praštanje. Dopustiti Isusu da nam daruje praštanje, odnosno usvojiti. I ono što smo usvojili, dalje predati. To znači vjerovati. Na taj način čovjek pretvara vrijeme u život, pretvara vrijeme u ljubav, u dobrotu. Tamo gdje smo vrijeme pretvorili u služenje i dobrotu, tamo smo vrijeme pretvorili u vječnost, tamo smo vrijeme pobožanstvenili. Jer Bog je dobrota. Bog je ljubav. Bog je zajedništvo, Kaže Isus, Blago vama koji slušate ovu riječ. I naviješta, otkriva čudesnu riječ po Ivanu tko je on – Ja jesamKada Židov čuje Ja jesam, ja postojim, u korijenu imam Ime Božje koje je objavljeno u Starom Zavjetu. Ja ću to Ime s dubokim poštovanjem izgovoriti – Jahve. Zašto kažem s dubokim poštovanjem? Židovi su jedanput godišnje izgovarali to ime. Svećenik bi postio tjedan dana, pripremajući se u zajednici izgovoriti Ime Gospodnje. Pun poštovanja. Kada bi izgovarao Ime Gospodnje, sveti Franjo je prigibao svoje čelo do zemlje. I s poštovanjem izgovarao to Ime. Ime Jahve je neprevedivo. Nijedan ga jezik na svijetu nikada nije mogao prevesti, niti može, a vjerojatno i neće moći prevesti.

Mi tu riječ možemo tumačiti – Ja činim biti sve što jest. Ja jesam. Jednostavno, ja postojimAli, meni je drago tumačenje Gospodnjega imena, a ono možda glasi – Tamo sam gdje ste vi. Tamo sam gdje si tiNaš Bog je tamo gdje smo mi. Kao što je draga osoba tamo gdje su oni koje voli. Njihova radost je radost onoga koji voli i njihova žalost je žalost onih koje voli. Dakle, Jahve je Gospodin koji je upravo tamo gdje smo mi. I tamo gdje je najteže, on je s nama. Sve do križa, sve do smrti. Tu se on objavljuje. To je slika o Gospodinu i to je moć kojom Gospodin nas čini sada biti. Ja jesam. Čovjek, budući da je oslonjen na Gospodina, budući da izvire iz njegovog Ja jesam, čovjek može također reći – ja jesam. To je savršena objava našega Gospodina koji je uvijek dalje darovan. Zato je važno otvoriti se tom Imenu. Izgovarati to Ime. Ako izgovaram Ime ili slušam Ime Ja jesam, onda to ja jesam prelazi u čovjeka. Čovjek je sposoban spoznati i usvojiti taj Božji Ja jesam i čovjek počinje postojati s onim koji jest. Upravo slušajući tu riječ, čovjek prihvaća biti s onim koji jest. Jednostavno postojati. Postojati na Njegov način.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja