Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Ciljamo li na prva mjesta u Nebeskom kraljevstvu?

/ sd

ČITANJA:

Jr 18,18-20;

Ps 31,5-6.14-16;

Mt 20,17-28

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Dok je Isus uzlazio u Jeruzalem, uze dvanaestoricu nasamo te im putem reče: »Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin Čovječji bit će predan glavarima svećeničkim i pismoznancima. Osudit će ga na smrt i predati poganima da ga izrugaju, izbičuju i razapnu, ali on će treći dan uskrsnuti.«

Tada mu pristupi mati sinova Zebedejevih zajedno sa svojim sinovima, pade ničice da od njega nešto zaište. A on će joj: »Što želiš?« Kaže mu: »Reci da ova moja dva sina u tvome kraljevstvu sjednu uza te, jedan tebi zdesna, drugi slijeva.«

Isus odgovori: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ću ja piti?« Kažu mu: »Možemo!« A on im ireče: »Čašu ćete moju doduše piti, ali sjesti meni zdesna ili slijeva — to nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravio moj Otac.«

Kada su to čula ostala desetorica, razgnjeve se na dva brata. Zato ih Isus dozva i reče: »Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga.«

»Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.«

Riječ Božju tumači vlč. Antun Faltak:

Poštovani slušatelji Hrvatskog katoličkog radija, draga braćo i sestre!

U ovom tjednu preobraženja, Isus nas vodi k našoj preobrazbi. Naučio nas je što činiti, kako živjeti, koga slijediti: Budite kao što je Otac vaš nebeski. Jučer je i mnoštvu i svojim učenicima govorio što ne treba činiti. Danas pak, svojim najintimnijim prijateljima, dvanaestorici, odnosno svima onima koji ga odluče slijediti – ponavlja isto: tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga.

Motiv ovog poziva je jednostavan, jer Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge. Isus kao da želi objaviti manifest novoga društva, novog kraljevstva gdje onaj koji želi biti najbogatiji, sve što ima dijeli besplatno; onaj koji želi biti najjači i najmoćniji, sve svoje snage daje na raspolaganje najslabijima; onaj koji je najdostojniji prvog mjesta, sâm izabire posljednje kako bi svi drugi profitirali od njegova dostojanstva.

Shvatljiva je, štoviše, poželjna je i pohvalna briga majke sinova Zebedejevih – da ostavi svoju djecu u baštinu, u naručje Isusovo, da u njegovom Kraljevstvu budu zajedno s Njime. O kad bi sve majke čeznule i željele upravo to, kada bi danomice molile i vapile za svoju djecu – da u njegovom Kraljevstvu mogu biti zajedno s Gospodinom.

Da je ovo čestita i pohvalna želja svjedoči i evanđelje – nije Isus taj koji se ljuti, nego su drugi učenici ti koji su se nakostriješili, jer misle da je Isusovo kraljevstvo sličnije kraljevstvima koja mi ljudi gradimo i gajimo. Zato je lijep odgovor Isusov: Ne znate što ištete. Njegovo Kraljevstvo zavladati će kada bude razapet na križu, a tamo neće biti nitko od ove dvanaestorice već dvoje grešnika, lopova.

Kada zavlada njegovo Kraljevstvo, tamo neće biti nikoga od nas, koji se volimo zamisliti da smo dobri i pobožni, nego će biti oni za koje mislimo da nisu dostojni ni naše pažnje, a kamoli ljubavi Božje: djeca, udovice i stranci, migranti, kako to često puta navodi Sveto pismo.

Za nas danas, to su oni koje preziremo, možda oni koji su nacionalno, etnički ili vjerski mrski našem srcu, oni koje vidimo kao ugrozu našem blagostanju i moći, one koje promatramo kao uzurpatore, moćnike koje krivimo za naše nevolje i nesreću.

Dok se ne pomirimo i prihvatimo da će Gospodin grešnike pozvati i primiti u svoje Kraljevstvo, da oni imaju prvo mjesto u njegovom srcu – onda ni mi ne možemo ući.

Zato se mi ne želimo svrstati s onima koji – misleći da su dobri i pobožni – traže za sebe, pretendiraju vlast i prvenstvo u ovozemaljskom kraljevstvu ali i ciljaju na prva mjesta u Nebeskom kraljevstvu.

Radije priznajemo i prepoznajemo da smo grešnici, kradljivci, kao razbojnici i kao bludnici, da nismo dostojni prvih mjesta, da nismo dostojni drugo doli biti sluge, doli služiti svima.

Po Isusovoj riječi, radi njegove želje – želimo biti prvi u služenju, želimo biti prvi koji će se odreći moći i utjecaja i društvenog primata, želimo biti prvi u bezuvjetnoj ljubavi prema svima, bogatima ili siromašnima, prijateljima ili neprijateljima, krštenima ili onima koji Krista ne poznaju. Po Isusovoj riječi, želimo da Crkva bude u ovome svijetu prvak u služenju i ljubavi prema svima. Od srca želim neka nam je blagoslovljen svima ovaj dan.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja