Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Bog sve okreće na dobro!

/ sd

ČITANJA:

Dj 22,30; 23,6-11;

Ps 16,1-2a.5.7-11;

Iv 17,20-26

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Isus podiže oči k nebu i pomoli se: »Ne molim samo za ove nego i za one

koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao. I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno — ja u njima i ti u meni, da tako budu savršeno jedno da svijet upozna da si me ti poslao i ljubio njih kao što si mene ljubio.

Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da i oni budu sa mnom: da gledaju moju slavu, slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta.

Oče pravedni, svijet te nije upoznao, ja te upoznah; a i ovi upoznaše da si me ti poslao. I njima sam očitovao tvoje ime, i još ću očitovati, da ljubav kojom si ti mene ljubio bude u njima — i ja u njima.«

Riječ Božju tumači don Damir Stojić:

Skoro cijelo vazmeno vrijeme u liturgiji slušamo prvo čitanje iz Djela apostolskih. Zanimljivo je čitati i pratiti kako je prva Crkva živjela. Luka je napisao Djela apostolska kao povijesno djelo, ali ono je više od povijest – ono je Riječ Božja. Iz tog razloga slobodno možemo čitati i nadahnjivati se na prvoj Crkvi i tome kako su oni živjeli da bismo mogli znati kako Crkva treba živjeti danas.

Što možemo naučiti od ovog neobičnog događaja kojeg smo upravu čuli? Teško je za nas ljude iz 21. stoljeća potpuno razumjeti razlog zašto je Pavao uhićen i doveden pred sud; kakav je bio rimski zakon koji je štitio Pavla i koje su razlike između farizeja i saduceja te zašto su se skoro potukli u sudnici pred Pavlom. To su sve zanimljiva pitanja, ali to nije ono najvažnije.

Pavao je bio lukav. Znajući da saduceji ne vjeruju u uskrsnuće tijela, on pred sudom svjedoči da je uhićen zato što je propovijedao uskrsnuće tijela. Na taj način, Pavao je podijelio farizeje i saduceje i njihova svađa je bila toliko žestoka da su Pavla morali izvući iz sudnice. Pavao je sigurno imao namjeru da u tom trenutku izbjegne sud, ali Bog je imao druge planove. To vidimo iz daljnjeg teksta: „Iduće noći pristupi mu Gospodin i reče: »Hrabro samo! Jer kao što si za me svjedočio u Jeruzalemu tako treba da i u Rimu posvjedočiš!«“ Kada se Pavao lukavo izvukao iz sudnice, okrenuvši farizeje protiv saduceja, nije mogao ni zamisliti da će Gospodin iskoristiti taj događaj da ga dovede u srce carstva, u Rim. Jer evanđelje treba nositi do kraja svijeta. Bog je zaista Bog iznenađenja. Vjerujem da Pavao nije bio iznenađen jer je znao da Bog sve okreće na dobro. On će i napisati u poslanici Rimljanima: „Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube.“ (Rim 8, 28) Koliko li je potrebno danas ljubiti Gospodina i imati povjerenja da je on gospodar povijesti i svakog života. S nadom da je Bog gospodar povijesti naš pogled na svijet se mijenja.

Kada gledamo očima vjere, tvoja fizička bolest ne mora biti samo nešto što uzrokuje bol i odvaja te od posla i ljudi nego može biti prilika i razdoblje da produbiš svoju vjeru i svoj odnos s Bogom. Kašnjenje na vlak, bus ili avion je zaista neugodno, ali možda te Gospodin želi zaustaviti tamo gdje jesi jer netko treba tvoju pomoć ili ćeš možda baš ti u tom trenutku imati priliku svjedočiti svoju vjeru nekome. Smrt drage osobe, izaziva veliku tugu, bol, žalost i puno suza, no očima vjere možda je to trenutak da produbiš svoju vjeru u vječni život i postojanje neba. Kad dobiješ otkaz na poslu to može biti vrijeme velike financijske nesigurnosti i razdoblje neizvjesnosti, no možda te Bog želi sačuvati od nekoga ili nečega na starom poslu te priprema nešto veće i bolje za tebe.

Ako je Gospodin Isus mogao pretvoriti instrument okrutne torture tj. križ u simbol spasenja i ljubavi, ako je mogao pretvoriti smrt u život, onda itekako može tvoju muku, patnju, bol, trpljenje ili neprilike u životu pretvoriti u izvor blagoslova i u novu životnu šansu. Ponekad mi ne vidimo odmah što Bog čini, ali Gospodin itekako čini dobre i velike stvari. Tko bi mogao i pomisliti da će Gospodin Pavla, preko nereda koji je izazvao u hramskoj sudnici, odvesti u Rim. Bog je zaista velik!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja