Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Barnabin pogled

/ sd

ČITANJA:

Dj 11,19-26;

Ps 87,1-7;

Iv 10,22-30

Tekst evanđelja:

Svetkovao se u Jeruzalemu Blagdan posvećenja. Bila je zima. Isus je obilazio Hramom po trijemu Salomonovu. Okružili ga Židovi i govorili mu: »Dokle ćeš nam dušu držati u neizvjesnosti? Ako si ti Krist, reci nam otvoreno!« Isus im odgovori: »Rekoh vam pa ne vjerujete. Djela što ih ja činim u ime Oca svoga — ona svjedoče za mene. Ali vi ne vjerujete jer niste od mojih ovaca. Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. Ja i Otac jedno smo.«

Riječ Božju tumači o. Tiho Radan:

Veliki je dar znati prepoznati dobro koje Gospodin čini preko nekih osoba i onda to poticati. To je ono što Barnaba čini. Do Crkve u Jeruzalemu stigla je vijest da se događa nešto neočekivano. U Antiohiji evanđelje se propovijedalo poganima i oni su se odazivali u velikom broju. Sve do tog trenutka, Crkva je bila židovsko-kršćanska; Isusovi učenici su svi bili Židovi. Crkva u Jeruzalemu trebala je provjeriti ovaj novi i nepredviđeni razvoj događaja, pa su poslali Barnabu u Antiohiju. Barnaba, kad je stigao tamo, „vidje milost Božju i obradova se“, te je nastavio ohrabrivati i poticati ono što se događalo. Gospodin je pokretao mladu Crkvu u novom smjeru i Barnaba je to prepoznao i podržao.

Svako toliko Gospodin potiče Crkvu da napravi novi korak dalje. Poziva nas da prokrčimo novi put, da rastemo na nove načine, pojedinačno kao vjernici i kao zajednica. U takvim vremenima, potrebni su nam ljudi poput Barnabe koji prepoznaju da Gospodin stoji iza ovog novog smjera i koji nas potiču da vjerujemo da je Gospodin prisutan u onome što se događa.

U evanđelju Isus, kao dobri pastir, kaže: ‘ovce moje slušaju glas moj’. Uvijek nastojmo slušati Gospodinov glas kako bismo razaznali kamo nas vodi, kojim novim smjerovima nas vodi. Uvijek postoji još jedan korak na koji nas Gospodin poziva. On nam može progovoriti kroz nove i nepredviđene situacije, poput možda one u kojoj se trenutno nalazimo. Svima nam je potrebno nešto od Barnabinog pogleda da vidimo kako Gospodin djeluje u takvim neočekivanim situacijama i događajima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja