Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 07:30 Vlč. Željko Nestić: Molitva u osami

/ hkr

ČITANJA:
Prop 3,1-11; Ps 144,1a.2-4; Lk 9,18-22

Čitanje svetog Evanđelja po Luki
Dok je Isus jednom u osami molio, bijahu s njim samo njegovi učenici. On ih upita: »Što govori svijet, tko sam ja?« Oni odgovoriše: »Da si Ivan Krstitelj, drugi: da si Ilija, treći opet: da neki od drevnih proroka usta.« A on im reče: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Petar prihvati i reče: »Krist — Pomazanik Božji!« A on im zaprijeti da toga nikomu ne kazuju. Reče: »Treba da Sin Čovječji mnogo trpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.« Riječ Gospodnja.

Hvaljen Isus i Marija, poštovani slušatelji, draga braćo i sestre u Kristu!

Isus se često povlačio u osamu moliti. Više puta nam to evanđelisti spominju. Tu Isus razgovara sa svojim Ocem koji ga priprema za ono što se ima dogoditi. Vjerujem da i sami, osobito kada se nađemo u nekoj nedoumici, dilemi, problemu – još srčanije molimo, povlačimo se u osamu. Rekoh, Isusa Otac priprema za ono što se ima dogoditi. Ne prima njegove narudžbe za taj dan, ili sluša kako bi to Bog trebao danas posložiti stvari – nego više, na ono što ću danas naići – da mogu to prihvatiti – iako mi se možda i neće svidjeti! Korisno je i potrebno odvojiti se u osamu i tamo se
pripremiti za dan.

Možda najjači moment za tu pripremu je na početku dana. Kao na primjer sada! Kasnije se već počinju stvari odigravati, ulaze nam nepredviđeni događaji, međuljudski odnosi se znaju zakomplicirati – i ako nisam spreman na to sve – može se dogoditi da me to sve skupa toliko iscrpi da više nisam sposoban od silnih sugestija i riječi, govora i savjeta razaznati što je za mene – što meni treba? Malo po malo, od silnih tih glasova sa strane postajem zbunjeniji, i ne znam više kako se zovem – a još k tome: u tom i takvom stanju; Isus me pita, a što ti kažeš tko sam ja!? Teško da ću moći na to pitanje odgovoriti ako ne znam gdje mi je glava. A o tom odgovoru ovisi sve – o tome: tko je za mene Isus Krist, ovisi doslovno sve. Ako je on samo jedan od proroka, ili neki humanist, dobar i pošten čovjek koji želi samo drugima dobro – onda neka bude sve kako je. No, ako je On za mene Krist – Pomazanik Božji – kao što to kaže Petar, ako je on za mene Spasitelj – onda se sve mijenja, već od ranoga jutra. Ništa me onda ne može toliko izbaciti iz takta, da bih izgubio kompas u današnjem danu! Petar je poprilično siguran u svoju izjavu, moguće ni sam ne zna odakle mu je to izletilo – ali odgovor je točan!

Apostoli su doživjeli upravo potvrdu onoga što su možda cijelo vrijeme u svojoj glavi razmišljali – i sada to, još samo treba razglasiti: danas to barem nije teško. Razglašujemo sve i sva. „A on im zaprijeti da toga nikomu ne kazuju.“ Jer – moglo bi se dogoditi da prihvatimo samo dio Isusa – a što često i činimo – onaj koji hoda sa svojim apostolima, jede, ozdravlja, podiže od mrtvih, liječi … takav Isus nam se sviđa – gotovo da nas to na ništa niti ne obvezuje. Imamo ionako previše obveza – treba nam neka relaksacija i odmor… no, to nije sav Isus. Lako je povjerovati u takvoga Isusa, često nam ga nude takvoga – to je ugodno, to nam i treba … ali nam kraj današnjeg evanđelja nekako remeti tu idilu.

„Treba da Sin Čovječji mnogo trpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.“ E sada je slika kompletna – sada je to Isus. Da, ono što nas oduševljava i čini ugodu, olakšava i ohrabruje – no, i ovaj drugi dio. Mi ljudi, često stvaramo neke umjetne životne idile i kao da nije zgodno niti spominjati riječi žrtva, odbacivanje, patnja… trudimo se jako da se s time uopće ne susrećemo. Ali budimo otvoreni, ako želiš biti Kristov učenik, onaj koji se odlučio poći za njim, kao ono Matej, onda budi spreman da te svijet odbaci, da budeš ubijen, ali i da uskrsneš. To je redoslijed, put kojim je prošao Krist. Tek kada sve bude gotovo i prije nego će uzići na Nebo, Isus nalaže svojim učenicima – sada ste sve vidjeli, sada imate cjelovitu sliku o meni – sada pođite po svem svijetu i propovijedajte evanđelje.

Dragi slušatelji, nakon što nas je Isus nahranio svojom riječju – idemo u dan. Spremni na sve ovo o čemu je danas bilo govora – ako smo bili u osami s Njime – ne bojmo se – na sve smo spremni!
A pitanje dana i dalje stoji otvoreno: „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja