Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 07:30: Vlč. Željko Nestić: Boga držati na prvom mjestu!

/ hkr

ČITANJA:
Izr 21,1-6.10-13; Ps 119,1.27.30.34-35.44; Lk 8,19-21

Čitanje svetog Evanđelja po Luki
U ono vrijeme: Majka Isusova i braća njegova htjedoše k njemu, ali ne mogoše do njega zbog mnoštva. Javiše mu: »Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i žele te vidjeti.« A on im odgovori: »Majka moja, braća moja — ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše.«

 

Hvaljen Isus i Marija, poštovani slušatelji, draga braćo i sestre u Kristu!

Crkva danas pred nas stavlja ovaj kratki ulomak Lukina evanđelja koji, u većini nas, izaziva pomalo neku nejasnoću koja se odnosi na Isusovu reakciju prema vlastitoj Majci i bliskoj rodbini. Oko Isusa uvijek nekog naguravanje i gužva, danas – mnoštvo. Čini se kao da nije lako doći do njega samo tako, mnoštvo svega i svakoga okružilo je Isusa i ponekad nam je teško doći do njega. Najčešće sām nabacam mnoštvo ideja, programa, rasporeda, susreta, pravih i virtualnih, mnoštvo zamišljenih obveza i moranja… sve to, a i više od toga – zapriječi mi pristup k Isusu. Daj Bog da se u tom mnoštvu nađe netko tko će to primijetiti i pokušati nas uvesti k Isusu. Isuse, tvoj slušatelj, tvoja slušateljica stoji vani i želi ući bliže – želi te izbliza vidjeti i čuti.

Reći ćemo kako nam se čini pomalo neobična ili neočekivana Isusova reakcija na dolazak vlastite Majke, kao da mu i nije previše stalo do njihova dolaska. No, ono u čemu nam današnje evanđelje želi pomoći jest posložiti svoje prioritete. A često puta svetopisamski tekstovi testiraju naše prioritete. Tako, kada bismo nasumce pitali ljude što vam je najvažnije u životu, često bismo čuli odgovor: moja obitelj. To je sasvim u redu, tko se može protiv toga pobuniti? Često ćemo i od roditelja čuti kako su im djeca na prvome mjestu. Nema ništa loše u tome, dapače. Možda se danas pomalo s time i pretjeruje ili čak zloupotrebljava. Često baš one struje koje se bore protiv obitelji – danas sasvim otvoreno i jasno, baš one koriste obiteljske odnose i našu slabost na njih, kao način da se netko pridobije za neke ideje.

Ako nemamo duhovne filtere, upast ćemo u takvo poslagivanje prioriteta – a to možda i nije nužno tako. Rekoh, svetopisamski tekstovi nas testiraju kako bismo ispravno posložili stvari u životu.  Jasno da je obitelj važna, kako ne, pa ona je stup društva – kako se to zna reći slikovito. Ipak, ovaj evanđeoski ulomak nam želi samo prisvjestiti kako ništa, pa čak ni obiteljski odnosi – ni majka ni otac, ni brat ni sestra, ni tvoje dijete – nisu Bog. Očito Isus misli da ima razloga da nas na to upozori!? Ili ipak ostajemo kod svoga kada kažemo: sada ipak malo pretjeruje. Čast Bogu, ali moja obitelj je na prvom mjestu!

Možemo kako hoćemo, no mudro je poslušati Isusa i njegov savjet. Stara duhovna poslovica koja se često ponavlja, veli: kada staviš Boga na prvo mjesto sve ostalo se posloži na pravo mjesto. A puno je lakše hodati kroz naše dane kada je sve na svom mjestu, to nas onda čini trijeznima i pozornima na sve što se događa oko nas – a puno toga se događa. Jučer nas je Isus savjetovao da pazimo na riječ koju slušamo, to je preduvjet da ju i vršimo. Vršiti, činiti, utjeloviti. Sada je slika kompletna. Time postajemo Isusova i Majka i braća – što više i ljepše možemo poželjeti za početak novoga dana!? Sretno vam danas u vašim dnevnim rasporedima – i ne zaboravite Boga držati na prvom mjestu, onda će i sve ostalo biti na svome mjestu.

Hvaljen Isus i Marija!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja