Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO 07:30 Don Branko Bendra: Mali i veliki u Božjim očima

/ hkr

ČITANJA:

Job 1, 6-22; Ps

17, 1-3.6-7;

Lk 9, 46-50

 

Tekst evanđelja:

U njima se porodi misao tko bi od njih bio najveći. Znajući tu misao njihova srca, uzme Isus dijete, postavi ga uza se i reče im: »Tko god primi ovo dijete u moje ime, mene prima. A tko mene prima, prima onoga koji me je poslao. Doista, tko je najmanji među vama svima, taj je velik!«
Prihvati Ivan i reče: »Učitelju, vidjesmo jednoga koji u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili, jer ne ide za nama. «Reče mu Isus: »Ne branite! Ta tko nije protiv vas, za vas je!«

 

Riječ Božju tumači don Branko Bendra:

 

Današnje evanđelje kaže da se u učenicima porodi misao tko bi od njih bio najveći. Sv. Ignacije Loyolski kaže da u našem srcu postoje dvije vrste misli. Misli koje dolaze od Neprijatelja – njih nazivamo napastima te Kristove misli koje dolaze po Duhu Svetomu – njih nazivamo nadahnućima.

U današnjem evanđelju Isus nam daje ključ za razlučivanje misli tj. uči nas kako prepoznati odakle dolaze i kakve plodove ostavljaju u našem konkretnom životu.

Karakteristika Neprijateljevih misli je da nas stavlja u središte, da mi budemo ti koji kontroliramo sve, da prestajemo Boga pitati za savjet, da smatramo se boljima i svetijima od drugih, da se počinjemo uspoređivati s bližnjima, da olako osuđujemo… I ovaj popis svatko može nastaviti.

A karakteristika Kristovih misli je što nas prožimaju Njegovim osjećajima, bude u nama ljubav prema bližnjima, pred bratom koji griješi ne osjećamo osudu nego suosjećanje, prepoznajemo Kristovo Lice u najmanjima oko nas.

Ovog jutra možemo napraviti mali ispit savjesti i pitati se: Kakve se misli rađaju u mom srcu? Kojim mislima ostavljam prostor i otvaram srce?

Nadalje Isus kaže: Tko god primi ovo dijete u moje ime, mene prima. U najmanjima se krije On. Bližnji u potrebi je sakrament Kristove prisutnosti.

Prepoznajem li Kristovo Lice u onima oko mene?

Draga braćo i sestre, tražimo ovoga jutra Gospodina milost razlučivanja misli. Da znamo prepoznati ono što dolazi od Krista od onoga što nije Njegovo. I tražimo ga milost susreta s Njime posebice u onim malenima u kojima nam On sam svakodnevno dolazi u susret.

Don Branko Bendra, povjerenik za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije.

 

 

 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja