Budi dio naše mreže

Što povezuje čipku, ojkanje, zvončare i klapsku pismu?

Kroz ciklus od 17 emisija pod nazivom 'Kulturni biseri Hrvatske' Hrvatski katolički radio svaki petak u 17.20 predstavlja vam nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske koja se nalazi na UNESCO-vim popisima nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Pojam nematerijalna kulturna baština obuhvaća: prakse, predstave, izraze, znanja, vještine, kao i instrumente, predmete, rukotvorine i kulturne prostore koji su povezani s tim. Urednica serijala je Katarina Varenica.

/ hkr

Petrinja: 3. festival ojkače 20.10.2018., Petrinja/Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Svakoga petka u 17.20 donosimo vam po jedan biser u niski ogrlice koja kiti Lijepu našu, a zahvaljujući vrijednim pojedincima, koje ćete upoznati kroz naše emisije, sada se istom ogrlicom kiti i baština čovječanstva.

Zeleno Međimurje iznjedrilo je popevku koja živi stoljećima, Hvar i Dubrovnik diče se procesijom Za Križen i Festom sv. Vlaha, Istra dvoglasjem tijesnih intervala, ophodom zvončara  i Ekomuzejem Batana, a cijela Dalmacija i šire klapskim pjevanjem. Ojkanje je uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita. Bećarac razveseljava svakoga tko ga čuje, a bećari ga vrijedno čuvaju za buduće generacije. Slavonija se diči i godišnjim proljetnim ophodom kraljica ili ljelja. Lijepo Hrvatsko zagorje svijet je upoznalo s medičarskim obrtom i drvenim igračkama. Hvar, Pag i Lepoglava povezani su prekrasnim nitima pažljivo izrađene čipke.

07.08.2015., Pag, Otok Pag – Paška čipka/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Sinj i vitezovi ne mogu bez Alke, a nedaleko od Sinja pleše se i nijemo kolo kao baština čovječanstva. Hrvatska je zemlja u kojoj su čak i suhozidi umjetnička djela, a mediteranska prehrana osigurava zdrav i dug život vrijednom puku.

02.04.2015., Hvar – Hvarani nastavili višestoljetnu tradiciju procesije “Za križem”/Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja