Budi dio naše mreže

NEDJELJOM U 16:30 O kad bi naše srce bilo prava kuća u kojoj Bog stanuje

/ sd

ČITANJA:

Izl 20,1-17;

Ps 19,8-11;

1Kor 1,22-25;

Iv 2,13-25

Tekst evanđelja:

Blizu bijaše židovska Pasha. Stoga Isus uziđe u Jeruzalem. U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče: »Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.« Prisjetiše se njegovi učenici da je pisano: Izjeda me revnost za dom tvoj.

Nato se umiješaju Židovi i upitaju ga: »Koje nam znamenje možeš pokazati da to smiješ činiti?« Odgovori im Isus: »Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.« Rekoše mu nato Židovi: »Četrdeset i šest godina gradio se ovaj hram, a ti da ćeš ga u tri dana podići?« No on je govorio o hramu svoga tijela. Pošto uskrsnu od mrtvih, prisjetiše se njegovi učenici da je to htio reći te povjerovaše Pismu i besjedi koju Isus reče.

Dok je boravio u Jeruzalemu o blagdanu Pashe, mnogi povjerovaše u njegovo ime promatrajući znamenja koja je činio. No sam se Isus njima nije povjeravao jer ih je sve dobro poznavao i nije trebalo da mu tko daje svjedočanstvo o čovjeku: ta sam je dobro znao što je u čovjeku.

Riječ Božju tumači vlč. Antun Faltak:

Poštovani slušatelji Hrvatskog katoličkog radija, draga braćo i sestre!

Idući prema vlastitoj Pashi – prelasku iz smrti u život – Pashi koja će se dogoditi ali izvan Jeruzalema, Isus dolazi slaviti židovsku Pashu, spomen oslobođenja od ropstva, spomen prolaska kroz more, kroz smrt. No, došavši u Hram, u kuću gdje Bog stanuje, Isus je našao da su Židovi o blagdanu oslobođenja – Boga samoga zarobili, zamijenili, marginalizirali.

Od mjesta u kojemu se davala hvala i zahvala Bogu za njegovo oslobođenje, Hram je postao mjesto koje su okupirali, zarobili prodavači, mjenjači novaca, ovce i volovi. Na prvome mjestu nije više bilo dati hvalu i zahvalu Bogu, nego dati i prodati religijsku uslugu uz obilne nadarbine, Hram je postao mjesto udovoljavanja i zadovoljavanja željama ljudi.

Doista, kao da se to sveto, intimno mjesto, kuća gdje Bog stanuje, pretvorila u javnu kuću, gdje svatko kupuje onoliko koliko može i ima. Očigledna je ali i opravdana neizmjerna tuga i razočarenje u Isusovu srcu koje se onda manifestira i u njegovoj gesti – načini bič i sve istjera iz Hrama, rasu novac, stolove isprevrta.

U čemu tolika tuga a onda i ljutnja Isusova?

Doista ova gesta, proročki je znak onima koji su dolazili u Hram, ali i nama danas koji smo po krštenju postali hram Duha Svetoga – jer je očigledno da Bog više nije dobrodošao u svojoj kući. Svi mi u naše hramove – stavljamo ono što nam je najvrjednije: vrijedne i plemenite materijale od kojih su građeni, lijepu i cijenjenu umjetnost.

U našoj Crkvi želimo da budu one vrijednosti koje su nama bitne: društvena moć, priznati položaj, status nedodirljivosti, ili pak vrijednost malenosti i poniznosti, služenja i besplatnog žrtvovanja za dobro svih, dobrih ili loših.

Hramove gradimo ondje gdje naši bogovi idoli prebivaju – u banci, na stadionu, u centrima, u casinima – tamo smo kadri ostaviti sve ono najvrjednije i najljepše. I dok različiti bogovi idoli žele moć, bogatstvo, nasilje, beskrajni odmor, bezuvjetnu zabavu – Bog Stvoritelj i Otkupitelj želi jedino da njegov hram, ovaj svijet koji je stvorio a onda i naše srce u kojem on prebiva – ispunimo ne zlatom, ni tamjanom, ni poklanim životinjama, ni darovima – nego našim molitvama, našom hvalom, našom pažnjom prema njemu.

Stalo mu je do naše ljubavi, do toga da ga prepoznamo i da mu se približimo.

Ta to i jest smisao kuće – da bude mjesto intimnosti, mjesto susreta, mjesto uzajamne ljubavi.

O kada bi naše srce bilo pravi Hram, prava kuće gdje Bog stanuje – u njemu ne bi bilo mjesta ljubomori i zavisti, ni ružnoj riječi ni nasilju. Kada bi i naša Crkva bila mjesto gdje Bog dolazi susresti čovjeka – u njoj ne bi bilo želje za moći, za prvenstvom i prestižem u društvu, ni potrebe za isključivanjem i osuđivanjem. O kada bi cijeli ovaj svijet postao kao Hram Božji, gdje sve stvorenje, vidljivo i nevidljivo – dalje hvalu Bogu.

Od srca želim neka vam je blagoslovljeni Dan Gospodnji.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja