Budi dio naše mreže

NEDJELJOM U 16:30 Mons. Petar Palić: Križ je dio učeništva, pripadnosti Isusu, istine o našem spasenju!

/ sd

ČITANJA:

Izl 34,4b-6.8-9;

Otpj.pj.: Dn 3,52-56;

2Kor 13,11-13;

Iv 3,16-18

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme reče Isus Nikodemu: »Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.«

Riječ Božju tumači mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić:

Današnji evanđeoski odlomak dio je dužeg razgovora koji Isus vodi s farizejem Nikodemom, koji dolazi Isusu noću iz straha da ga drugi farizeji koji su se protivili Isusu ne kritiziraju. Ivanovo evanđelje često suprotstavlja noć i dan ili svjetlo i tamu. Nikodem dolazi u tami i biva obasjan Kristovim svjetlom.

Prvi kršćani koji su čitali ovo evanđelje prolazili su kroz teška vremena. Bili su izbačeni iz sinagoge i progonjeni, jer su smatrani odmetnutim Židovima zbog vjere u Isusa. To što nisu dobrodošli u sinagogu bilo im je jako teško. Ovo Ivanovo evanđelje pomoglo je prvim kršćanima uvidjeti da sudjeluju u istom Isusovom odbacivanju i križu. Bog daje svoga Sina za spasenje, koji daruje svoj život smrću na križu. Bog se tada otkriva kroz slabost križa, jer on postaje potpuno darivanje života za svijet. Isus se kao Bog objavljuje preko križa. To ne razumijemo dok ne shvatimo vlastiti križ i ne prihvatimo ga. Tada vidimo da je križ dio učeništva, dio pripadnosti Isusu, dio istine o našem spasenju.

Današnja Božja Riječ nas podsjeća da je naše spasenje dar Božje ljubavi i milosti, a ne nešto što možemo zaraditi ili zaslužiti vlastitim zaslugama. Otac je poslao svoga jedinog Sina, Isusa Krista, da nas otkupi od grijeha i smrti i da nas pomiri sa sobom. Sin nam je svojom smrću i uskrsnućem omogućio da sudjelujemo u božanskom životu i da postanemo djeca Božja. Duh Sveti, izliven na nas na krštenju i potvrdi, daje nam snagu da živimo kao vjerni Kristovi učenici i da svjedočimo Njegovo evanđelje u svijetu.

Danas slavimo svetkovinu Presvetoga Trojstva. Srž istine o Presvetom Trojstvu je priznanje da Bog vječno postoji u tri osobe: Otac, Sin i Duh Sveti. Ovo jedinstvo Božanstva nešto je što ne možemo u potpunosti shvatiti našim ograničenim ljudskim umovima, ali to je otajstvo koje moramo prihvatiti i prigrliti kao bitno za našu vjeru.

Jedinstvo u Bogu nije prisilno ili umjetno, već ono prirodno proizlazi iz savršene ljubavi koja postoji u Bogu.

Učinci ove svetkovine Presvetoga Trojstva za našu kršćansku vjeru i život su višestruki i značajni. Prvo i najvažnije, Trojstvo otkriva da je naš Bog Bog odnosa, ljubavi i zajedništva. Otac, Sin i Duh Sveti različite su osobe koje dijele istu božansku narav, ujedinjene u vječnom vezu ljubavi i uzajamnog sebedarja. Bog nije usamljeno biće ili udaljeno božanstvo, već osobni i relacijski Bog koji nas poziva na zajedništvo ljubavi s Njim. To znači ostaviti po strani vlastite osobne interese i želje kako bismo služili većem dobru Crkve i svijeta.

Nadalje, Trojstvo otkriva da smo stvoreni na sliku i priliku Božju, kao bića koja trebaju živjeti u odnosima ljubavi i zajedništva s drugima. Pozvani smo nasljedovati Trojedinoga Boga ljubeći jedni druge kao što je On ljubio nas, dijeleći svoje živote i sredstva s onima u potrebi, opraštajući jedni drugima kao što je nama oprošteno i izgrađujući zajednice vjere, nade i ljubavi.

Dakle, danas, dok veličamo veliko otajstvo Trojstva, ne gledamo samo prema van i prema gore kako bismo razumjeli, nego i prema unutra kako bismo otkrili to otajstvo na djelu u nama, koji smo stvoreni na sliku i priliku Božju.

mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Foto: KTA

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja