Budi dio naše mreže

Korizma nas usmjerava ka spoznaji realnosti

Naše obraćenje, ne polaganje snage u nerealne projekte čini nas spremnijima pogledati svoje sposobnosti kao Božji dar nama i drugima. Riječ Božju tumači fra Josip Repeša.

/ sd

ČITANJA:

Pnz 30, 15-20

Ps 1, 1-4.6

Lk 9, 22-25

Tekst evanđelja:

“U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Treba da Sin Čovječji mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.« A govoraše svima: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti. Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi ili sebi naudi?«”

Dragi prijatelju, mir tebi!

Koliko smo često mogli posumnjati u dvoličnost riječi, obećanja naših bližnjih. Iskustvo mnogih padova, prevara, naučilo nas je na veći oprez kojim teže doživljavamo ponuđeno dobro. Spontani osmjeh okoline lakše pretpostavimo znakom izrugivanja od istinske radosti što smo zajedno ili kao reakcija za dobro. Govor o muci, problemima, razočarenjima učestaliji je u komunikacijama nego nešto pozitivnije, optimističnije. Jedno od mogućih rješenja nazire se u načinu – neka se svatko snađe kako zna i umije, na legalan ili, ako treba, na nelegalan način.

Kako u tom metežu prepoznati Božju prisutnost i Njegov pokušaj preokrenuti na bolje?

U današnjem evanđeoskom odlomku Isus govori svojima na najosobniji način: »Treba da Sin Čovječji mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.«

A govoraše svima: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti. Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi ili sebi naudi?«

Naš Gospodin u situacijama kaosa nudi osobno rješenje, osobnu žrtvu kojom će zlu suprotstaviti svoje dobro. Dobrom će otkupiti čovjeka zlom ranjena i ponuditi smjer, put kojim se možemo spasiti. Krist ne bježi od žrtve, a da istovremeno drugima prodaje utopiju. Krist osobno čini korak, ne oklijeva, daje se. I mi to možemo, ako se odrečemo svojih osobnih ambicija kojim bi nad drugima vladali. Tko vrijednost sam gradi, polazi od krivih temelja i upušta se u neizvjesnost.

Dragi prijatelju, korizma nas svojim ritmom prvenstveno usmjerava na spoznaju naše realnosti ali i vrijednosti koju toj realnosti možemo ponuditi. Naše obraćenje, ne polaganje snage u nerealne projekte čini nas spremnijima pogledati svoje sposobnosti kao Božji dar nama i drugima. Slijediti Krista, vrijednost je upoznavati svijet Božjim očima, pogledom koji čovjeka ljubi, poštuje i potiče na istinske vrijednosti koje su nam potrebne.

Lijepo nam i Mojsije, u današnjem 1. čitanju Knjige Ponovljenog zakona prenosi riječi Gospodnje: „Gledaj! Danas preda te stavljam: život i sreću, smrt i nesreću. Ako poslušaš zapovijedi Gospodina, Boga svoga, koje ti danas dajem; ako poslušaš — da ljubiš Gospodina, Boga svoga, da hodiš njegovim putovima, vršiš njegove zapovijedi, njegove zakone i njegove uredbe — živjet ćeš, i razmnožit će te Gospodin, Bog tvoj, i blagoslovit će te u zemlji u koju ulaziš da je zaposjedneš.“

Pokušaj i ti tako!

Mir tebi!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja