Budi dio naše mreže

ČETVRTAK 9:30 Reporteri HKR-a u Vukovaru i Škabrnji

Hrvatska u četvrtak, 18. studenoga, kao državni praznik obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. U program Hrvatskog katoličkog radija će se tijekom dana javljati naši reporteri - Hrvoje Josip Bišćan iz Vukovara i Ines Grbić iz Škabrnje.

/ mp

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara počinje u četvrtak, 18. studenog, kada će u jutarnjim satima učenici vukovarskih osnovnih škola upaliti svijeće duž 5,5 kilometara dugog puta od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

U 10 sati ispred bolnice bit će održan prigodni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”, nakon kojega će se sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja uputiti do memorijalnog groblja predvođeni vukovarskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, ubijenih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja Vukovara.

U 12:15 sati podno spomenika na groblju vijence će položit i svijeću zapaliti hrvatski branitelji Vukovara, predsjednik Republike Zoran Milanović te izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade, kao i Vukovarsko-srijemske županije te Grada Vukovara.

Molitvu će predvoditi đakovački-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Misu zadušnicu na groblju u 12:30 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavlja se u 17 sati “Svjetlosnom rijekom sjećanja”, kada će u spomen na sve ubijene i nestale hrvatske branitelje Vukovara niz Dunav biti puštene svjetiljke.

Tradicionalno, 18. studenoga u 18 sati pod geslom “I u mom gradu Vukovar svijetli”, u glavnim i ulicama koje nose ime grada heroja u svim hrvatskim gradovima bit će upaljene svijeće.

Dan sjećanja na žrtvu Škabrnje

Na 30. godišnjicu masakra u Škabrnji u Domovinskom ratu, misno slavlje za domovinu i poginule u Domovinskom ratu u četvrtak, 18. studenog, u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji s početkom u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Na spomen – obilježju masovne grobnice u Škabrnji izaslanstva će položiti vijence i upaliti svijeće, kao i kod središnjeg križa i spomen – obilježja poginulih na groblju Sv. Luke u Škabrnji.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja