Budi dio naše mreže

NEDJELJOM U 15:30 Odgovornost prema onome što Bog povjerava

/ sd

ČITANJA:

Izl 16,2-4.12-15;

Ps 78,3.4bc.23-25.54;

Ef 4,17.20-24;

Iv 6,24-35

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Kada mnoštvo vidje da ondje nema Isusa ni njegovih učenika, uđu u lađice i odu u Kafarnaum tražeći Isusa. Kad ga nađoše s onu stranu mora, rekoše mu: »Učitelju, kad si ovamo došao?« Isus im odgovori: »Zaista, zaista, kažem vam: tražite me, ali ne stoga što vidjeste znamenja, nego stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se. Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac – Bog – opečati.« Rekoše mu dakle: »Što nam je činiti da bismo radili djela Božja?« Odgovori im Isus: »Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao.« Rekoše mu onda: »Kakvo ti znamenje činiš da vidimo pa da ti vjerujemo? Koje je tvoje djelo? Očevi naši blagovaše mânu u pustinji, kao što je pisano: Nahrani ih kruhom nebeskim.« Reče im Isus: Zaista, zaista, kažem vam: nije vam Mojsije dao kruh s neba, nego Otac moj daje vam kruh s neba, kruh istinski; jer kruh je Božji Onaj koji silazi s neba i daje život svijetu.« Rekoše mu nato: »Gospodine, daj nam uvijek toga kruha.« Reče im Isus: »Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.

Riječ Božju tumači s. Damjana Mihaela Barbarić:

Cijenjeni slušatelji, čuli smo u današnjem evanđelju: Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni. Meni osobno je to tako draga rečenica i uvijek me potiče da u svojoj svakodnevici biram na takav način, naravno, kad god se sjetim. Kad imaš mnoštvo obveza i rokova i kad treba učiniti toliko da nadilazi tvoje vrijeme, onda se treba poslužiti ovom rečenicom, što je to sada najvažnije da danas napravim, što ću napraviti a da se u vječnosti neću kajati da sam napravila ili nisam napravila. Također, ova me rečenica potiče i na način na koji ću nešto raditi dok nešto radim. Itekako je važno pitanje zašto nešto radim i kako radim. Ono što mi je povjereno doista trebam raditi odgovorno, predano, jer tako radim za vječni život jer svačije se djelo otkriva kad-tad. Kako je predivno vidjeti ljude koji su otkrili svoje darove, sposobnosti i koji onda sve to stavljaju u službu i poslanje. Naravno, svi mi primamo neku plaću za posao koji radimo i to je u redu, ali to nam nikada ne može biti dovoljna motivacija da predano radimo svoj posao. Može biti poticaj i to je dobro, ali itekako se vidi uživa li netko u onome što radili ili odrađuje samo zato jer mora. Tako mi je na srcu i rado bih kad bi svaki čovjek otkrio što je to Bog u njega stavio i što to ima lijepoga za službu drugome.

Sigurno mnogi imaju iskustva kako je super stvar kad vidiš da netko dok radi zapravo uživa u tom poslu i daje sve od sebe. Strahovito je teško kad netko to ne vidi i ne cijeni ili, još gore, kad je netko ljubomoran jer netko drugi uspijeva i cijenjen je zbog toga što ima i što može. Ali, sve nas to nikada ne smije obeshrabriti da radimo za hranu koja je za život vječni… Nastojmo prepoznavati svoje talente, svoje sposobnosti i predano radimo što nam je povjereno. Svijet je dovoljno velik da ima dovoljno mjesta za svakog čovjeka i za svaki posao i za svako poslanje. Bog ne stvara čovjeka kao kopiju ili prijetnju drugome čovjeku, Bog uživa u stvaranju originala, jedinstvenih crta, sposobnosti i darova.

Nedavno sam upoznala čovjeka koji se bavi pticama grabljivicama i premda se strahovito bojim ptica, fascinirao me svojim predanim radom, znanjem i brigom za prirodnom ravnotežom koja je nužna u prirodi. Eto, doista Bog stvara originale koji su potrebni danas u svijetu. Isto tako dok gledam ljude koji uživaju stvarajući radio i Tv emisije, kakvo je to bogatstvo, koji se razumiju u tehniku i da ne nabrajam, tisuće i tisuće različitih darova na svijetu. Samo neka sve bude za život vječni i tada će sve znanje i sposobnosti biti na dobro i rast čovječanstva, a ne za rat, ubijanje, uništavanje, dao Bog da tako bude. Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni.

Bog vas blagoslovio, hvaljen Isus i Marija.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja