Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Neka naš život bude na veću slavu Božju

/ sd

ČITANJA:

od dana: Jr 15,10.16-21;

Ps 59,2-5a.10-11.17-18;

Mt 13,44-46

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu.«

»Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga.«

Riječ Božju tumači s. Damjana Mihaela Barbarić:

Danas u Crkvi slavimo sv. Ignacija Loyolskog, poznatog kao osnivača reda Družbe Isusove, družbe koja je zadužila povijest svojim postojanjem, a sve je krenulo, kao i uvijek, s jednim čovjekom koji je tragao za blagom koje ne propada, za biserom koji je dragocjen, kako nam današnje evanđelje na slikoviti način govori o Kraljevstvu Božjem. Isus je volio slikovito i u usporedbama pripovijedati i dobra je ta stilska figura jer evo i toliko godina nakon, one su i dalje snažne i daju slušatelju mogućnost da otkriva poruku. Isusove prispodobe slikovit su način pričanja u kojima, Isus slikama iz svakidašnjeg života predstavlja duhovnu stvarnost i Kraljevstvo Božje. Više od trećine Isusovih riječi bile su prispodobe.

Prispodobe su karakteristične za Evanđelja. U proročkom naviještanju u Starome zavjetu također se mogu naći slične usporedbe, metafore i alegorija. U Novom zavjetu ima oko 40 Isusovih prispodoba. One su slikoviti govor razumljiv tadašnjem vremenu. Isus govori obično u prezentu o stvarima koje se u prirodi i životu ljudi redovito događaju, imaju svevremensko značenje. Povezuje se slika i stvarnost. Postoje zajedničke veze između svakodnevnice i duhovne stvarnosti i Kraljevstva Božjeg. Kao što se pastir raduje pronađenoj ovci, tako se Bog raduje zbog jednog obraćenog grešnika. Prispodobe nemaju ulogu poučavanja, već uvjeravanja preko suvislosti, općenitosti i nečega što ima univerzalno značenje.

Prispodoba o dragocjenom biseru je općenito tumačena kao ilustracija velike vrijednosti Kraljevstva nebeskoga. Vrijedan biser je “posao života” za trgovca u prispodobi. Međutim, oni koji ne vjeruju u Kraljevstvo nebesko kojima nije dovoljno da ulože cijelu svoju budućnost u njega, nedostojni su za Kraljevstvo nebesko. Nemojmo biti mi takvi, dragi slušatelji, nego poput sv. Ignacija Loyolskog, neka sav naš način života bude na veću slavu Božju.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja