Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:45 Don Stipe Mustapić: Svima koji povjeruju Kristu otvorena su vrata milosrđa

/ sd

ČITANJA:

Dj 7, 51 – 8, 1a;

Ps 31, 3cd-4.6ab.7b.8a.17.21ab;

Iv 6, 30-35

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme reče mnoštvo Isusu: »Kakvo ti znamenje činiš da vidimo pa da ti vjerujemo? Koje je tvoje djelo? Očevi naši blagovaše manu u pustinji, kao što je pisano: »Nahrani ih kruhom nebeskim.«

Reče im Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: nije vam Mojsije dao kruh s neba, nego Otac moj daje vam kruh s neba, kruh istinski; jer kruh je Božji Onaj koji silazi s neba i daje život svijetu.«

Rekoše mu nato: »Gospodine, daj nam uvijek toga kruha.«

Reče im Isus: »Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada.«

Riječ Božju tumači don Stipe Mustapić:

Slušajući ovaj razgovor Isusa i mnoštva vidimo da narod konstantno, kao i žena Samarijanka, Apostoli i drugi, ne razumije što Isus govori. A zašto ne razumije? Jer još nema vjere u uskrsnuće tj. u vječni život pa sve promatraju plitko. Bitna je ova perspektiva vječnosti. Nakon Isusova uskrsnuća učenici počinju razumijeti sve više govor o Kruhu Života.

Ovoj temi Isus daje osobitu važnost. Bliži se vrijeme Crkve, vrijeme posebnog djelovanja Duha Svetoga, stoga se blagovanje Isusa u euharistiji stavlja u središte jer snaga Crkve jest u zajedništvu oko Isusa – Duh dolazi od Oca i Sina. Njemu se na taj način pritjelovljujemo.

U svakom čovjeku zapravo postoji glad za Bogom i pravim zajedništvom, ali mnogi toga nisu svjesni pa pokušavaju drugačije utažiti tu glad. Zadaća nas kršćana je da našim primjerom pokažemo ljepotu zajedništva koje izlazi iz snage tijela i krvi Gospodnje.

Misa nije nešto obično, već viđeno, simbolično, već se u njoj krije nezamisliva moć spasenja. Otkupljeni smo žrtvom Sina Božjega te su svima koji mu povjeruju tako otvorena vrata milosrđa.

Ovo jest tajna naše vjere i ne može se znanstveno dokučiti, ali jezik kojim se Krist obraća čovjeku po euharistiji je ljubav, a taj jezik svaki čovjek razumije. Kad želimo dakle nekome navijestiti Krista navijestimo ga poput sv. Ivana evanđeliste koji je rekao „Bog je ljubav“. U Babilonu su davno razdjeljeni jezici i narodi, jer Bog želi da se ljudi ujedine oko dobra, a ne oko zla pa smo svi pozvani naučiti univerzalni jezik ljubavi kako bi postigli pravo jedinstvo. Tko tako ne govori zapravo ne sluša drugoga pa ga i ne razumije.

Gledao sam jednog kršćanina kako je bez predrasuda došao među sotoniste, na njihov javni skup u SAD-u, te govoreći o Božjoj ljubavi utjecao na neke od njih te su prihvatili Isusa. Nije dakle snaga samo u učenom teologiziranju već u iskrenoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Zato se Isus daje kao kruh. Mi znamo reći da je netko „dobar kao kruh“. Eto nam puta – biti kao kruh- koji se troši za druge. Spasitelj Isus nam otkriva tajnu koja nas hrabri za takav život, jer nam pokazuje da smo tako najsličniji njemu koji daje život svijetu – dajući sebe. Koje li milosti za one koji vjeruju – trpiti zajedno s Kristom za spasenje duša.

Don Stipe Mustapić, župnik u Kolanu i Barbatima.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja