Budi dio naše mreže

Zauzetost za bližnjega posvećuje

Gospodin nam daje izazov rasta, dan će pokazati kvalitetu našeg života i po tome će nas mjeriti. Riječ Božju tumači fra Josip Repeša.

/ sd

ČITANJA:

Sir 17, 24-29

Ps 32, 1-2.5-7

Mt 10,17-27

Tekst evanđelja:

“U ono vrijeme: Dok je Isus izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: »Učitelju, dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni? Isus mu reče: »Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini! Zapovijedi znadeš:

Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca svoga i majku!«

On mu odgovori: »Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti.« Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: »Jedno ti nedostaje: idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.« On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak.

Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima: »Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!« Učenici ostadoše zapanjeni tim njegovim riječima. Zato im Isus ponovi: »Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.«

Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: »Pa tko se onda može spasiti?« Isus upre u njih pogled i reče: »Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!«”

 

Dragi prijatelju, mir tebi!

Novi nam je dan svanuo, u novom tjednu. Možemo li reći: „Nova šansa?“ Svatko ovom danu može pristupiti na svoj način, ispravno ili krivo, s rizikom ili na sigurno.

Dragi prijatelju, postoje i danas zakoni kojima možemo pristupiti odgovorno ili pokušati na svoj način improvizirati. Možda je u nekim sredinama trenutno „zakon karnevalske uprave“ ali to prepuštamo trenutnom načinu običaja zabave u današnje dane. Zakon, propisi, vjerujem napisani su za pomoć čovjeku, a ne suprotno. Zakon koji se izvršava nužno mora jamčiti korisniku sigurnost i osnovne potrebe u sustavu koji prevladava. Stoga, zakon i propisi imaju svoje povlastice i obveze prema svima, onima koji ih propisuju i koriste. Među narodom postoji jedna zanimljiva rečenica, kojom se pokušavaju opravdati propusti i slabosti: „Svi smo mi grešni! Svi smo krvavi ispod kože!“ Zanimljivo je, iste se rečenice ne koriste kada tražimo svoje pravo, pravicu nego kad se ispričavamo, suočeni sa svojim pogreškama.

No, današnje evanđelje nam pokazuje situaciju kada pred Gospodina dolazimo misleći kako smo sve potrebno učinili, od zakona propisano, ali ipak imamo osjećaj potrebu upitati: „Učitelju, dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?“ Gospodin nas u tom susretu upozorava kako je cjelokupnost zakona, propisa, odredbi pridržana samo Bogu koji je jedini dobar, zaslužuje nositi naziv „dobar Bog“.

Kićenje istim nazivima među ljudima često nas dovodi u zabludu kako, „sve što činim – samo je po sebi dobro“, postajem bogataš, polazišna točka ljudskih odnosa, poštovanja i razlikovanja svih situacija. To je opasnost za duhovni i ljudski rast, samodostatnost koja nas udaljava od realnosti po kojoj znamo pogriješiti. Lijepo je o takvima rečeno: „Kako li će imućnici, bogati, u kraljevstvo Božje!“

Gospodin nam, preko susreta s ovim „dobrim mladićem“ želi upozoriti: „Jedno ti nedostaje! Idi prodaj sve što imaš i podijeli sa onim siromasima, koji oskudijevaju dobrotom“ Podijeli svoje kvalitete s bližnjim i tako slijedi primjer Gospodina. Radi i napreduj, trudi se svakodnevno prepoznavati izazove dobra. Gospodin je tada s nama, kao najveće bogatstvo koje se nesebično dijeli – nama i ostalima. Ne bojmo se pogreške, jer tko radi ima pravo i na pogrešku. U zajedništvu s Gospodinom i ljudima prepoznat će se da smo ljudi dobri ali i slabi, krvavi ispod kože, no ipak usmjereni na dobro i to životom pokazujemo.

Ova priča, današnje evanđelje, nije dobro završila. Mladić iako „dobar“ otišao je prazan, ljut, dobra mu djela i vršenje zakona nisu pomogla. Nedostajalo mu je ono sveto, iznad zakona. Zauzetost za bližnjega po kojem postaje veći, svetiji. Kako će ovaj dan meni i tebi proći, dragi slušatelju? Gospodin nam daje izazov rasta, dan će pokazati kvalitetu našeg života i po tome će nas mjeriti.

Carpe diem! Iskoristi dan!

Mir tebi!

 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja