Budi dio naše mreže

UTORAK 21:00 Snaga dijaloga - most prema različitima

Svakog trećeg utorka u mjesecu u 21:00 Hrvatski katolički radio emitira emisiju "Snaga dijaloga", o ekumenskom i međureligijskom dijalogu. Iako se ekumenskim i međureligijskim temama HKR bavi od svojega početka i u različitim formatima, pod naslovom "Snaga dijaloga" od 2010. godine upoznajemo djelovanje drugih kršćanskih crkava i zajednica. Naše kršćansko jedinstvo i zajedništvo Isusova je želja i poticaj Njegove zapovijedi ljubavi: "Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio" (Iv 15,12). Posebno je to želja Isusove Velikosvećeničke molitve u kojoj moli nebeskog Oca "da svi budu jedno" (Iv 17,21).

/ hkr

Urednik i voditelj emisije od početka je Zvonimir Zelenika. Diplomirani je teolog i vjeroučitelj u Požeškoj biskupiji i vanjski suradnik HKR-a. U profesionalnom i teološkom pristupu svakom sugovorniku i temi gradi mostove katolika s pravoslavnima, protestantima, židovima, muslimanima. Na taj način pokazuje da je dijalog put Crkve, a osobito ekumenski dijalog o kojem je papa Ivan Pavao II. rekao da “nije privjesak, nego bit Crkve” (UT, br. 20). Što se, pak, međureligijskog dijaloga tiče, njegov je temelj činjenica da je jedini Bog Stvoritelj svih ljudi i naroda bez obzira na njihove razlike, te da je prisutan u svakom čovjeku i na različite načine djeluje, čak i preko različitih kultura i religija. Stoga je dijalog s velikim religijama utemeljen na zajedničkim vrednotama kao što su život i njegova nepovredivost, mir, pravednost, dostojanstvo čovjeka, solidarnost, pravedno društvo, čuvanje svega stvorenog.

Emisija “Snaga dijaloga” ekumenske i međureligijske susrete prepoznaje kroz različite načine vrednujući suživot vjernika različitih tradicija u našim sredinama, ali i prateći povijesne događaje na razini sveopće Crkve ili na nacionalnoj razini. Emisija je odjevena u glazbeno ruho različitih vjerskih zajednica koje djeluju u Hrvatskoj i BiH.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja