Budi dio naše mreže

"Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi!" (Lk 9,25)

Koliko god imaš žrtava u životu, glavu gore. S vjerom u život, ustrajat ćeš, dok se na Boga osloniš. Riječ Božju tumači don Ivan Jordan.

/ sd

ČITANJA:

Neh 8,2-4a.5-6.8-10;

Ps 19,8-10.15;

1Kor 12,12-30;

Lk 1,1-4; 4,14-21

U Evanđelju danas čujemo jedno zanimljivo ime. Teofil. Bibličari se spore oko ovog imena je li taj vrli Teofil bio osoba, ili se radi o osobi koja u sebi nosi vrlinu bogoljubnosti, jer ime Teofil, znači zaista Bogoljub. Tako da u duhovnom tumačenju ovog proslova Lukinog Evanđelja, Luka se obraća tebi. Ti si Bogoljub dragi kršćanine. I raduj se zbog toga, a još više raduj se zato jer si ti ljubljen od Boga. Bog te toliko ljubi da postaje dio tvoje osobe, toliko te ljubi da uzima obličje tvoje ljudskosti, kako bi ti iskusio život u punini. Zbog ovoga, zbog ove svijesti koju ti Isus Krist daje, digni glavu visoko, jer si skupo plaćen. Plaćen si neprocjenjivom otkupninom, a to je Kristova krv. Ovo ti je Radosna vijest, da nisi tek potrošna roba sa barkodom, koju svijet iskoristi, i odbaci. Nisi siromah, niti si ubog. Lako je ako si siromašan u džepu, žao mi je ako si siromašan od spoznaje da si ljubljen. Žao mi je ako ti je jednostavnije ostati u ropstvu, i sjediti u crnilu vlastitog slijepila, iako su ti oči zdrave. Brate i sestro budi slobodan. Ostavi se gutanja zemaljske prašine, kako je u početku Stvoritelj prokleo Oca laži. Spoznaj da su ti noge pune snage, i da možeš ponosno koračati ovom zemljom.

Kaže A. B. Šimić: Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda. Život ti kršćanine prebrzo prođe, i žalostan je ako je proveden bezveze. Stalno u mrmljanju i depresivnosti. Krist kao da ti ovim citiranjem proroka Izaije želi reći ono što je genijalno zapisao autor John Ronald Reuel Tolkien, kako naličje ovoga svijeta ne mijenjaju sile, ne mijenjaju moćnici ni diktatori ovoga svijeta, nego ga mijenja maleni čovjek koji trpi sivilo svakodnevice. To si ti. Krist treba tebe da budeš promjena ovom svijetu. Ne da budeš ovca koja slijepo sluša lažnog pastira, nego da živiš kao čovjek. Slobodno i radosno. Isus Krist te oslobađa da možeš disati punim plućima.

Ovih dana razmatram o jednom evanđeoskom citatu, kada Isus kaže: Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi! Što ti vrijedi sve što si u životu stekao, ako sutra, kad legneš na svoju smrtnu postelju, pomalo osjećaš kako ti se hlade noge, krv prestaje kolati, i zadnja misao koja ti proleti glavom je – ‘promašija san život. Nisan ništa napravija’. Što ti koristi ako sav svijet stekneš, a sebe samog izgubiš. Raduj se. Budi slobodan. Ljubi Boga, jer Bog ljubi tebe. Potrebno je biti junak svoje povijesti. Odraditi ovu trku sa radošću. Gospodin će ti pomoći. I dragi brate i sestro – Glavu gore! Koliko god imaš žrtava u životu, glavu gore. S vjerom u život, ustrajat ćeš, dok se na Boga osloniš. Duh Gospodnji na meni je, i želi da čuješ ovo – slobodan si. Ljubljen si. Vrijediš. Zato hrabro idi naprijed.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja