Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Toni Potrebić: Nije dovoljno samo čuti i razumjeti već i živjeti Božju riječ

/ sd

ČITANJA:

Izr 21, 1-6.10-13;

Ps 119, 1.27.30.34.33.44;

Lk 8, 19-21

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Majka Isusova i braća njegova htjedoše k njemu, ali ne mogoše do njega zbog mnoštva. Javiše mu: »Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i žele te vidjeti.« A on im odgovori: »Majka moja, braća moja — ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše.«

Riječ Božju tumači vlč. Toni Potrebić:

Božja riječ ne objavljuje nam samo Boga, nego objavljuje i što je čovjek. Božja riječ ponekad govori o sasvim ljudskim situacijama. Jedna od takvih situacija je susret majke sa svojim djetetom. Sasvim je ljudski željeti susresti voljenu osobu, a osobito člana obitelji. Evanđelje nam donosi jednu takvu, sasvim ljudsku situaciju, kada su Isusova majka i braća htjeli susresti Isusa.

Isus Krist privlačio je brojne suvremenike. Silan svijet je nagrnuo k njemu. Mnoštvo je željelo čuti njegovu riječ, njegovu propovijed i naviještanje evanđelja o kraljevstvu Božjem, a brojni su željeli i doživjeti neko čudo. Mnogima nije uspjelo približiti mu se. Zbog toga su najuži članovi Isusove obitelji preko obiteljske veze željeli doći do Isusove blizine.

Isus nam se u evanđelju može činiti pregrubim. Kada mu javljaju da ga majka i braća žele vidjeti, on odgovara: »Majka moja, braća moja — ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše.« Isus kao da uopće nije mario za svoju rodbinu. Međutim, on ne govori protiv svoje krvne obitelji, nego želi ukazati na novu obitelj koja se temelji ne na krvnom srodstvu, nego na zajedništvu u Božjoj riječi.

Majka i braća Isusova željeli su vidjeti Isusa, a u vjerničkom životu temeljno nije vidjeti, nego čuti. U kršćanskom životu nije temeljno Boga vidjeti, nego čuti njegovu riječ. Neizostavan dio vjerničkog života je slušanje Božje riječi. Božja riječ uvodi nas u tajnu Božje osobe i objavljuje nam Božju volju za naš život. Mi sami ne možemo spoznati Boga, niti Božju volju. Potrebna nam je Božja objava. Božja riječ objavljuje nam istinu i o nama samima. Božja riječ je svjetlo na našem životnom putu. U Božjoj riječi možemo promatrati svijet, odnose i sebe same drugim očima. Božja riječ rasvjetljava um i srce.

Potrebno je Božju riječ slušati otvorena srca. Pozvani smo čuti, razumjeti i razmatrati Božju riječ. Postoje različiti molitveni pristupi Božjoj riječi i ona se najbolje razumije u molitvi. Isus kaže da smo njegovi majka i braća i sestre ako Božju riječ slušamo i vršimo, provodimo u život. Nije dovoljno čuti i razumjeti, nužno je Božju riječ i živjeti. Tada ćemo biti dio Isusove obitelji.

Moramo primijetiti da Marija nije isključena iz te obitelji. Isus ne govori protiv svoje braće, niti protiv svoje majke. Marija je savršeno riječ Božju slušala i živjela. Marija je ona koja je Božju riječ osluškivala, živjela riječ, događaje čuvala u srcu i razmatrala. Brojna slikovna prikazanja Navještenja Mariju predstavljaju kao ženu koja sluša i razmatra Božju riječ. Ona je svijetu donijela Riječ koja je postala tijelom (usp. Iv 1,14). Budimo zahvalni da svaki dan možemo čuti Božju riječ. Budimo zahvalni da smo dio nove, Isusove obitelji, dio Crkve. Marija je najizvrsnije ostvarenje te Isusove nove obitelji, Crkve. Marija može biti uzor svim vjernicima. Učimo od Marije i poput nje osluškujmo Božji riječ u tišini, molitvi i razmatranju. Slušajmo i vršimo Božju riječ te živimo kao Isusovi braća i sestre.

Vlč. Toni Potrebić

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja