Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Domagoj Koružnjak: Svakodnevno promišljajmo o Riječi Božjoj i tražimo dublji smisao

/ sd

ČITANJA:

Ez 18,21-28;

Ps 130,1-8;

Mt 5,20-26

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.

Čuli ste da je rečeno starima: ‘Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.’ A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne: ‘Glupane!’ bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’ bit će podvrgnut ognju paklenomu.

Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.

Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš posljednjeg novčića.«

Riječ Božju tumači vlč. Domagoj Koružnjak:

Dragi slušatelji Hrvatskog katoličkog radija, hvaljen Isus i Marija.

U današnjem evanđelju Isus nastupa mogli bismo reći, dosta radikalno. Time ruši sliku kod onih koji i danas promatraju Otkupitelja svijeta kao nekog hipija koji je samo širio neku sladunjavu poruku ljubavi prema svima i ukidanje „starih zakonskih normi“. Iz svega što znamo o Isusu možemo reći da On nije bio za vršenje Zakona reda radi, to jest za ispunjavanje Zakona zbog Zakona. Naprotiv, bio je za to da se otkrije dublji smisao Zakona, te da se onda živi sukladno tom smislu. To je značilo u isto vrijeme na neki način i nadilaženje Zakona, jer tko je istinski otkrio smisao Zakona u ljubavi prema Gospodinu i prema braći i sestrama, njemu je Zakon doista u jednu ruku i nepotreban. Sv. Augustin će reći u 4. st.: „Ljubi i radi što hoćeš.“

Ali to nije značilo da nas je Isus pozvao na odbacivanje Zakona, već na ispunjavanje Zakona na mnogo savršeniji način nego su to primjerice zagovarali pismoznanci i farizeji koji su govorili da je za spasenje dostatno ono formalno vršenje Zakona, ispunjavanje zakonskih normi radi njih samih. A iz Isusovog pojašnjenja, odnosno proširenja, vidimo koji je istinski smisao Zakona – to je duhovno dobro čovjeka, a ne ispunjavanje Zakona samo zato da bi mogao reći: „E, ja sam ispunio tu odredbu tako da sam onda miran…“ Isus, naime, navodi jedan primjer koji se tiče zapovijed o ubojstvu.

Isus ne samo da ne dokida tu petu Božju zapovijed, koja zabranjuje ubiti čovjeka, već zahtjeva od svojih učenika da sve ljude gledaju kao braću i sestre prema kojima imaju obvezu zajedništva i mira.

Koliki danas, primjerice dok rade ispit savjesti prije sv. ispovijedi po 10 Božjih zapovijedi kad dođu do pete Božje zapovijedi kažu: „Aha, nisam nikoga ubio… Pa dobro. Znači da se o tu zapovijed nisam ogriješio.“ A što nam Isus danas u evanđelju kaže? „Čuli ste da je rečeno starima: ‘Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.’ A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne: ‘Glupane!’ bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’ bit će podvrgnut ognju paklenomu“. Dakle „Ne ubij“ ne znači samo fizički ubiti čovjeka. Čovjeka možemo ubiti i riječima. Riječi mogu blagoslov, ali mogu biti i izuzetno opasne. One su kao kamenje: mogu graditi, ali mogu i razarati.

Zato se Isus pokazuje kao stroži od Zakona, jer je duhovne zahtjeve učinio još ozbiljnijima i strožima, ali je ujedno blaži jer je pokazao da se tu više ne radi o vršenju ili ne vršenju Zakona, već o jednom izazovu autentične ljubavi. Ako ljubim svoga bližnjega onda mi nikakve zakonske odredbe nisu potrebne jer iz te ljubavi koju osjećam prema njemu/njoj neću se usuditi učiniti mu ništa nažao. Pozvani smo dakle svakodnevno promišljati o Zakonu, o Riječi Božjoj i tražiti onaj dublji smisao.

Vlč. Domagoj Koružnjak

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja