Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 s. Ljiljana Radošević: Dopustimo da Isusove riječi zaraze naš um i srce

/ sd

ČITANJA:

Jr 38,4-6.8-10;

Ps 40,2-4.18;

Heb 12,1-4;

Lk 12,49-53

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!

Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice – otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve.«

Riječ Božju tumači s. Ljiljana Radošević:

Hvaljen Isus i Marija!

Dragi slušatelji Hrvatskog Katoličkog radija!

Ovim Isusovim riječima Luka ovdje stavlja zajedno nekoliko Isusovih besjeda o njegovu poslanju, o potrebi da se slušatelj što prije odluči za njega. Zar ne dragi slušatelju da su ove riječi kao dinamit koji i tebe i mene, danas, ovoga časa stavlja u jedan pokret. Isus je došao baciti oganj na zemlju, da se razgori, da se prenosi i to uvjerljivo, zarazno, nenametljivo, ali puno dinamike. Zato možemo reći da kršćanstvo nije stvar nadmudrivanja, nikako ne ideologija, nego opredjeljenje za osobu Isusa Krista. Oganj koji se ovdje spominje vjerojatno znači za Isusa oganj kojim je popraćen Božji sud u eshatološkoj perspektivi, a Luka vjerojatno misli na krštenje duhom i ognjem koje je započelo na Duhove. Poslušajmo još jednom ove Isusove riječi i pustimo da one zaraze naš um i srce: „Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!“ (r. 49-51.) Za Isusa i za njegove slušatelje ovaj izraz krstom mi se krstiti znači obredno pranje, a Isus zacijelo njime označuje svoju smrt kao sud čišćenja za svoj narod. Isusovo krštenje se bez sumnje shvaća kao početak kršćanskog krštenja za oproštenje grijeha. Isusu je jednostavno stalo do toga da što prije završi svoje spasiteljsko poslanje i zato se osjeća izvjesna žurba. Da bi se ta dinamika Isusovog naviještanja i spasenja ostvarivala do njegovog ponovnog dolaska valja se i svakome od nas pripremiti na izvjesnu borbu u vlastitim redovima, jer pripadati Isusu Kristu, njegovoj Crkvi, traži od nas trajna opredjeljenja i zahtjeva izvjestan odmak od svijeta koji ne misli i ne živi tako. Stoga Isus kaže: „Mislite li da sam došao mir dati na zemlju? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje…“ (r. 51) Prema prorocima ovo razdjeljenje spada među nevolje koje dolaze prije svršetka vremena.

Dopustimo da nas zahvati oganj Isusove riječi, njegove osobe i da se po svakome od krštenika danas, u ovom vremenu i svijetu, istom snagom i bez odgađanje događa spasenje koje je Isus donio na zemlju.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja