Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Mons. Petar Palić: Dopustimo Bogu da po nama vrši svoje djelo

/ sd

ČITANJA:

Sir 35,1-12;

Ps 50,5-8.14.23;

Mk 10,28-31

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja — i u budućem vijeku život vječni.

A mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi.«

Riječ Božju tumači mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić:

Živimo u ambicioznom svijetu. Želimo znati tko je najbolji, najbrži, najpametniji, najjači, najglasniji, najbogatiji. Zato je Guinnessova knjiga svjetskih rekorda godišnji bestseler. Zato gledamo razne emisije i serije. Želimo znati koga će izbaciti iz daljnjeg natjecanja, a tko će ostati još nekoliko dana.

Život je pobjeda i poraz. Zato bilježimo rezultate. Zato volimo sport i društvene igre. Želimo znati tko je gore, a tko dolje, tko će napredovati i za koga će sve biti po starom.

I zato Petar pred Isusom konstatira situaciju: Mi smo sve ostavili i pošli smo za tobom. Ali čini se – ništa! Petar, glasnogovornik dugih, vjerojatno sluša razgovore drugih apostola i njihova promišljanja i dileme prenosi Isusu.

Cijeli se ovaj dio sastoji se od triju perikopa: poziva bogataša (Mk 10,17-22), opasnosti od bogaćenja (Mk 10,23-27) i nagrade za odricanje od bogatstva (Mk 10,28-30). U ovom posljednjem odlomku napominje se da je “bogatstvo” ekvivalentno “materijalnim dobrima” i “emocionalnim vezama”. Iz tog razloga “odricanje od bogatstva” nije “napuštanje”, već “preslagivanje”. Najprije Bog i njegova logika, zatim, u svjetlu Božje logike, emocionalna veza i odnos s bogatstvom.

Nakon Isusovih riječi o bogatašu i bogatstvu, učenici ostaju užasnuti, dapače, obeshrabreni za svoje spasenje: a tko se može spasiti? (Mk 10,26) Isus stoga poziva svakoga da prije svega dopusti Bogu da izvrši svoje djelo, jer Njemu je sve moguće (Mk 10,27).

Petar je shvatio da je “ulazak u Kraljevstvo Božje” isto što i slijediti Isusa u siromaštvu, pa pitao: “Mi smo sve ostavili i pošli za tobom. Što ćemo za to dobiti?” Petrov mentalitet, ali i drugih učenika, nije se promijenio. Još uvijek nije razumio značenje usluge i nagrade. On i njegovi drugovi ostavili su sve da dobiju nešto zauzvrat: “Što ćemo dobiti?” Isusov odgovor je simboličan. Neka vide da ne trebaju očekivati ​​nikakve povlastice, sigurnost, unapređenje. Dobit će stostruko, da! Ali s progonima u ovom životu! U budućem svijetu imat će vječni život o kojem je govorio bogati mladić.

Petrove riječi izvlače iz Gospodinovih usta svečano obećanje da će za one koji sve ostave radi njega i Evanđelja postojati konkretno iskustvo oca/majke koje će umnožiti ono što su ostavili, zajedno s neizbježnom patnjom koju treba podijeliti i jamstvo budućeg vječnog života.

Ostaje nam borba, ne za prva mjesta, nego za posljednja, bez pretvaranja i lažne skromnosti.

„Jer mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi.“

mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Foto: KTA

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja