Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Don Branko Bendra: Ne možemo služiti Bogu i bogatstvu

/ sd

ČITANJA:

Job 9, 1-12.14-16;

Ps 88, 10b-15;

Lk 9, 57-62

 

Tekst evanđelja:

 

Dok su išli putom, reče mu netko: »Za tobom ću kamo god ti pošao.«  Reče mu Isus: »Lisice imaju jazbine, ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.«
Drugomu nekom reče: »Pođi za mnom!« A on će mu: »Dopusti mi da prije odem i pokopam oca.«  Reče mu: »Pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve, a ti idi i navješćuj kraljevstvo Božje.«
I neki drugi reče: »Za tobom ću, Gospodine, ali dopusti mi da se prije oprostim sa svojim ukućanima.«  Reče mu Isus: »Nitko tko stavi ruku na plug pa se obazire natrag, nije prikladan za kraljevstvo Božje.«

 

Riječ Božju tumači don Branko Bendra:

 

U današnjem evanđelju Isus stavlja pred svoje učenike stavlja zahtjeve nasljedovanja. Govori im da nema važnije osobe, stvari, situacije od Njega samoga.

Drugim riječima ne možemo služiti Bogu i bogatstvu. To je temeljno pravilo duhovnog života. Bog ili ništa. Ili je On na prvom mjestu u našem životu ili je to neko bogatstvo.

Isus ovdje ne kaže da je bogatstvo ili posjedovanje stvari nešto loše nego nam daje do znanja da nas nikakvo bogatstvo ne smije posjedovati tj. ne smije nam postati idol.

Temeljna razlika između Boga i idola je ta što idol guši, uzima nam život, ne ostavlja slobodu. Dok s druge strane kada Bogu ostavimo prostor u svom životu vidimo kako nam daje život, ispunja ga svojim Svetim Duhom. Život tada postaje smislen i postaje zanimljiva avantura.

Prije nekoliko dana razgovarao sam s ocem jedne obitelji koja je već posvojila nekoliko djece. Kada sam ga pitao što je njega i suprugu potaklo na odluku o posvajanju djece, rekao mi je da je na djelu bila Božja Providnost. I nastavio je. Rekao mi je kako je kao student imao osjećaj da nema vremena za ništa drugo osim za učenje. Sada s toliko djece ima osjećaj da ima vremena za sve.

Drugim riječima, kada služimo Bogu i kada je On na prvom mjestu tada sve posloži, imamo vremena za molitvu, za bližnje… A kada služimo nekom idolu tada uvijek negdje žurimo, nemamo vremena za Boga, za molitvu, za bližnje….

Možemo se, dakle, zapitati: Koji to idol guši Božje djelovanje u meni? Što mi to ne dopušta da čujem Božji Glas? Da s Njime još više surađujem?

Tražimo i mi ovog jutra Gospodina milost da samo Njemu služimo i tražimo ga milost da možemo prepoznati one idole koje nam ne dopuštaju da čujemo Božji Glas i da ga slijedimo.

Don Branko Bendra, povjerenik za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije.

Ključne riječi:
don Branko Bendra
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja