Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO 6:55 Klasik dana

"Klasik dana", koji slušatelji HKR-a slušaju svako jutro od 6:55, dobio je svoje novo ruho! Uređuje ga mladi hrvatski dirigent mo. Davor Kelić, slušateljima poznat i kao urednik emisije "Klasični vrt". Klasična glazba često je podcijenjena jer ju se smatra nerazumljivom i zastarjelom, ali je urednik Kelić svojim načinom obrade teme čini životnom. Glazba je od izrazite važnosti za emocionalni, a samim time i socijalni razvoj čovjeka. Ona je zbog svoje kompleksnosti nažalost udaljena od prosječnog slušatelja, no uz zorno obrazloženje i ukazivanje na ono što je potrebno primijetiti klasična glazba može postati izrazito ugodna i zanimljiva slušatelju.

/ hkr

“Da bismo razumjeli glazbu moramo razmišljati o njezinim izvorištu. Što je glazba, koja je njezina uloga”, rekao je urednik emisije Klasik dana Davor Kelić. “S jedne strane dio filozofa tvrdi da je ona prirodna ljudska potreba za izražavanjem ljepote, dok s druge po Charlesu Darwinu ona je nastala kako bi olakšala udvaranje. U svakom slučaju ona nas prati od nastanka svijeta. Kao početno primitivno stvaranjem ritmova pomoću ruku ili kamena, preko pjevanja pa sve do veličanstvenih romantičnih orgulja kao jednog od najkompleksnijih instrumenata u povijesti”, ističe Kelić.

U Klasiku dana ćemo kroz najljepše primjerke prvenstveno klasične glazbe slušateljima približiti njenu moć. Djela koja prodiru izravno u nas, koja svojom ljepotom mijenjaju naše raspoloženje i koja nas harmoniziraju i to svakodnevno! Na nekoliko minuta.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja