Budi dio naše mreže

ČETVRTAK 17:00 STEPINČEVO Kardinal Bozanić predvodi misu ispred potresom ranjene katedrale

Na spomendan bl. Alojzija Stepinca, u četvrtak, 10. veljače u 17 sati, kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, predvodit će središnje euharistijsko slavlje ispred potresom ranjene zagrebačke prvostolnice. HKR preuzima prijenos od Hrvatske radiotelevizije koja će prenositi misu: Hrvatski radio na prvom, a Hrvatska televizija na četvrtom programu.

/ mp

Blaženi Alojzije Stepinac rođen je u Brezariću pokraj Krašića 8. svibnja 1898., a preminuo je u Krašiću 10. veljače 1960. godine. Bio je zagrebački nadbiskup i kardinal. Papa Ivan Pavao II. ga je proglasio blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici. Smatra se jednim od velikana Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata kardinal Stepinac pomagao je progonjene i patnike, zbrinuo je 500 prognanih slovenskih svećenika te veliki broj bolesne i gladne djece. Nakon dolaska komunista na vlast, odbio je odvojenje Katoličke Crkve u Hrvatskoj od Vatikana. U namještenom sudskom postupku osuđen je na 16 godina zatvora i prisilnog rada. Pet godina proveo je u zatvoru u Lepoglavi, a od kraja 1951. do svoje smrti 10. veljače 1960. godine u kućnom pritvoru u Krašiću.

Ključne riječi:
kardinal Josip Bozanić
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja