Budi dio naše mreže

Samo junak može započeti izgradnju boljega svijeta

Isus Krist treba tebe da izvršiš djelo spasenja koje je Bog započeo u stvaranju. Isus Krist treba tvoju malenost. Isus Krist treba tvoju neznantnost. Isus Krist danas želi tebe da nastaviš ono što je on započeo. Riječ Božju tumači don Ivan Jordan.

/ sd

ČITANJA:

vl.: Dj 22,3-16 (ili: Dj 9,1-22);

Ps 117,1-2;

Mk 16,15-18

Postoji jedan fenomen kod osoba s religioznim ponašanjem, a to je fenomen dogmatizma, odnosno kada osoba misli kako je samo ona u pravu, a svi ostali su u krivu. Ne govorim ovdje samo o kršćanima, govorim o svima. Vjernicima, a i nevjernicima. Nevjernik također u sebi nosi ogromnu količinu dogmatizma u sebi… A to znači da Božjeg Duha nema puno u toj osobi. Ako uzmemo ovo današnje Evanđelje, koje Crkva naviješta o blagdanu Obraćenja sv. Pavla, izostavimo trenutak u kojem je evanđelje izrečeno, uklonimo pravilo vjere preko kojeg tumačimo, možemo upasti u dogmatizam ekskluzivnosti. Kršćanstvo kao da postaje jedna ograničena skupina ljudi, koji su čuli radosnu vijest, a ostali… Tko ih šljivi.

Međutim, ako pogledamo kada je u Evanđelju Isus Krist izgovorio ove riječi: „Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se“ vidjet ćemo da je to u trenutku kada se u svom proslavljenom tijelu rastaje od svojih učenika. Znači učenici imaju očitu milost, iz prve ruke gledaju ono što je uzrok naše vjere, a to je da gledaju Uskrsnulog, koji ih šalje. U sebi nose nemjerljivi potisak Duha Svetoga, tako da osoba koja ih čuje reći će, da!, ovo što oni naviještaju je istina. I povjerovati će. Danas se toliko propovijedi i navještaja izreče, toliko Misnih žrtava prikaže, a svejedno broj vjernika opada… Tko je tomu kriv? Najčešće navjestitelj. Bio on svećenik, redovnik, časna sestra, laik… Što god…

Prva postavka koja je nužna za autentično navješćivanje Isusa Krista je vlastita obraćenost. To kršćanine, što si imao milost da se nađeš u okolini koja je kršćanska, ne znači da si spašen. Štoviše, prema mome i tvome mlakom kršćanstvu bit će nam teže u onaj strašni dan, kada Kralj svega bude došao suditi nebo i zemlju. Kršćanine, puno ti je dano, puno će se od tebe i tražiti. Sveti Pavao je dobio milost obraćenja, zato jer je kao Bogu odani vjernik u Židovstvu tražio Boga. Možda ga je tražio na kriv način, u nasilju, ali tražio ga je. I Isus Krist ga je odabrao sebi za oruđe. Odabire i tebe. Želi i od tebe napraviti Kraljevstvo Božje ovdje na zemlji. Kaže Evanđelje da siloviti grabe Kraljevstvo Božje. Za biti kršćanin potrebno je biti junak. Samo junak može započeti izgradnju boljega svijeta. Reći ćeš mi, kako je to ono što nisi? To te đavao vara. Isus Krist treba tebe da izvršiš djelo spasenja koje je Bog započeo u stvaranju. Isus Krist treba tvoju malenost. Isus Krist treba tvoju neznantnost. Isus Krist danas želi tebe da nastaviš ono što je on započeo. Idi i propovijedaj Evanđelje.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja