Budi dio naše mreže

SUBOTA 11:00 Uživo iz Križevaca prijenos misnog slavlja

Na svetkovinu sv. Marka Križevčanina u subotu 7. rujna svečano će misno slavlje u 11 sati u središtu Križevaca na Trgu Josipa Jurja Strossmayera predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Prijenos mise moći ćete slušati u programu Hrvatskoga katoličkog radija. Urednica prijenosa je Snježana Kirinić Grubić.

/ bg

Uz kardinala Bozanića, suslavit će biskup domaćin Vjekoslav Huzjak. Misnom će slavlju od 10.30 prethoditi procesija od konkatedralne crkve Sv. Križa kroz središte Križevaca do Trga J. J. Strossmayera. Misu će glazbeno animirati udruženi križevački crkveni i svjetovni zborovi. 

Posebnost ovogodišnje proslava svetkovine sv. Marka Križevčanina je obilježavanje 400. godišnjice smrti sv. Marka Križevčanina. Tom prilikom u danima devetnice te na dan proslave 7. rujna u crkvi sv. Ane bit će izložen relikvijar s ostacima tijela sv. Marka Križevčanina na pobožnost, zagovor i molitvu.

Podsjetimo, sv. Marko Križevčanin je proglašen svetim 2. srpnja 1995. godine, a kanonizirao ga je papa Ivan Pavao II.

 “U Križevcima nije bilo nikakva spomena bl. Marku. Veće gibanje i štovanje bl. Marka počelo je u vrijeme župnika Vida Cipriša, koji je ishodio da crkva i sv. Ladislava u križevačkome Gornjem gradu dobije kao suzaštitnika bl. Marka te je počeo izdavati župni list Krizinus, a 1969. godine organizirao veliku svečanost u prigodi 450. obljetnice mučeništva bl. Marka, koju je s našim biskupima, svećenicima i Božjim narodom predvodio pročelnik Kongregacije za nauk vjere u Rimu kardinal Franjo Šeper. Otad počinju i godišnja proštenja Markova blagdana u njegovu rodnom gradu Križevcima, kod njegove crkve.”

 

 

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja