Budi dio naše mreže

PONEDJELJAK 8:10 Zašto su otvorena pitanja Hrvatske sa Srbijom i Crnom Gorom pala na leđa pojedinaca i udruga?

Hrvatska sa Srbijom i Crnom Gorom ima još niz neriješenih pitanja, a jedno od njih su pitanje nestalih i prisilno odvedenih za vrijeme Domovinskog rata, procesuiranje ratnih zločina, obeštećenje bivših zarobljenika srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora, ali i pitanje ratne odštete. Kada je u pitanju ratna odšteta, Hrvatska do sada ima samo odbijenu tužbu protiv Jugoslavije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu te prigodne najave političara kako će to pitanje pokrenuti. U pogledu obeštećenja bivših logoraša, jedino su hrvatski branitelji i civili zatočeni u crnogorskom logoru Morinj dobili kakvu-takvu odštetu za zlostavljanje i mučenje. Zatočeni i mučeni u logorima na području Srbije nisu dobili nikakvo obeštećenje niti je itko odgovarao za te ratne zločine. Zašto su ova zadnja otvorena pitanja pala na leđa udruga i pojedinaca te što je hrvatska politika učinila, a što je mogla da se ona riješe, uključujući i potraživanje ratne odštete; pokušat ćemo saznati u razgovoru s bivšim ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom, Vladom Ošustom iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Perom Kovačevićem iz Udruge pravnika Vukovar.

/ ddo

Snimku emisije Argumenti reemitira 8 regionalnih televizija – VTV, Z1, TV Jadran, Plava TV, Trend TV, STV, SBTV i RTV Herceg Bosna.

Emisiju možete pratiti izravno u programu Hrvatskoga katoličkog radija, te se u nju uključiti svojim komentarima SMS-om na 099 460 99 88.

Dostupan je i video stream na Facebook HKR-a i video na Youtube kanalu Hrvatske katoličke mreže.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja