Budi dio naše mreže

PETAK 18:00 IN MEMORIAM - Vera Svoboda

Legandarna hrvatska pjevačica poznata po starogradskim, domoljubnim i duhovnim pjesmama Vera Svoboda preminula je u 88. godini života. U emisiji "In memoriam - Vera Svoboda" u petak, 5. travnja u 18 sati prisjećamo se drage prijateljice Hrvatskoga katoličkog radija, donosimo vam isječke iz njenih posljednjih intervjua našim novinarima te slušamo njene pjesme i glas. Emisiju priprema Dijana Kopjar Mucak.

/ im

Legandarna hrvatska pjevačica poznata po starogradskim pjesmama Vera Svoboda preminula je u 88. godini života.

Rođena je u Osijeku, studirala je i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u ovom gradu, nakon čega se bavila pjevanjem. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku već sa šesnaest godina 1952. i u kazališnim predstavama. S vremenom nastupala je na brojnim festivalima zabavne i tamburaške glazbe. Bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u sedamdesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije.

U nakladi izdavačke kuće Croatia Records (nekada Jugoton) snimila je petnaest “long play” ploča, pet CD-a, dvadesetak kaseta, a za potrebe HRT-a preko 300 narodnih, starogradskih i zabavnih i pjesama.

Zanimljiv je i podatak kako je od 1990. do danas nastupila na 395 humanitarnih koncerata.

Nagradu Porin za životno djelo dobila je 2022. godine.

Ključne riječi:
in memoriam Vera Svoboda
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja