Budi dio naše mreže

NEDJELJA 18:30 Prijenos misnog slavlja 25. obljetnice Požeške biskupije iz Svetišta Gospe Voćinske

Središnje slavlje 25. obljetnice Požeške biskupije bit će u nedjelju 21. kolovoza 2022., na blagdan Gospe Voćinske s početkom u 18:30 u Voćinu. Slavlje će uz sudjelovanje vjernika iz svih župa Požeške biskupije predvoditi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Tom prigodom će svečano proglasiti manjom bazilikom svetišnu crkvu koju je na tu čast nedavno uzdignula Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

/ hkr

Spomenut će se i 25. obljetnice otkako je Voćin postao biskupijsko svetište. Toga dana svi hodočasnici imat će mogućnost zadobiti potpuni oprost u Voćinu pod uobičajenim uvjetima. Slavlje će biti izravno prenošeno na Hrvatskom katoličkom radiju, a video prijenos bit će putem Facebook stranice Požeške biskupije.

Molitva

Gospo voćinska, Majko od utočišta! Ti si obiljem svojih milosti tijekom stoljeća bila zaštita, utjeha i nada našem narodu u teškim povijesnim vremenima. U svim stradanjima, progonima i patnjama po tvojoj majčinskoj blizini osjetili smo ruku pomoćnicu, koja nas je snažno vodila k Isusu Kristu, jedinom Spasitelju čovjeka.
Puni vjere i dubokog pouzdanja stojimo pred tvojim milosnim likom i molimo te: brani našu domovinu, štiti Požešku biskupiju i pomozi svima nama, koji te u svojim osobnim potrebama zazivamo. Ostani s nama u svim kušnjama života, Majko od utočišta i ne daj da itko od nas skrene s puta tvoga Sina. Koji živi i kraljuje – danas i uvijeke. Amen.

Gospin kip zajedno s crkvom nestao je u ruševini 1991. godine. No, Providnost je htjela da je voćinski župnik Josip Martinac 1940. godine staru sliku voćinske Gospe, Majke od utočišta iz 18. stoljeća pohranio u Dijecezanski muzej u Zagrebu. Ona je 21. kolovoza 1999. u procesiji pješaka iz Požege svečano vraćena u Voćin. Na prvome biskupijskom euharistijskom kongresu prigodom proslave Godine velikog jubileja 24. rujna 2000. oko nje se sabralo mnoštvo od oko 25000 vjernika iz Požeške biskupije. Za ovo slavlje pokraj srušene crkve uređen je kongresni prostor na otvorenom, koji otada trajno služi za liturgijska okupljanja hodočasnika.

U noći 13. na 14. prosinca 1991. godine srpske vojne postrojbe razorile su voćinsku crkvu do temelja, te je i ona pretrpjela tešku sudbinu tamošnjih katolika, okrutno poubijanih ili poginulih. Odlukom Požeške biskupije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske crkva se obnavlja u svom prvotnom izgledu. Radovi su započeli 2002. godine po projektu prof. dr. Vladimira Bedenka s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Želja je da se izgradnjom crkve u njezinom izvornom obliku vrati vrijedan objekt hrvatske katoličke baštine, iskaže poštovanje i podigne spomen svima onima koji su položili živote za slobodnu Hrvatsku. Konačno, dvadeset godina nakon razaranja, Voćin je 2011. dobio novo crkveno zdanje prema nacrtima nekadašnje stare crkve, a na ponos onih koji se nisu željeli odreći vlastite crkvene baštine, napose Marijinih hodočasnika. (više možete pročitati na https://pozeska-biskupija.hr/2017/07/31/svetiste-gospe-vocinske/)

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja