Budi dio naše mreže

Isus Krist je živ u Euharistiji, i on mijenja tvoje i moje srce

Euharistijski kruh koji se lomi za svakoga od nas, mora biti odskočna daska u osobu Isusa Krista. Euharistijski kruh kojeg primamo mene i tebe pretvara u novu osobu, ako otvorimo srce. Riječ Božju tumači don Ivan Jordan.

/ sd

ČITANJA:

Heb 6,10-20;

Ps 111,1-2.4-5.9.10c;

Mk 2,23-28

Tekst evanđelja:

“Jedne je subote Isus prolazio kroz usjeve. Njegovi učenici počeše putem trgati klasje. A farizeji mu rekoše: »Gle! Zašto čine što subotom nije dopušteno?« Isus im odgovori: »Zar nikad niste čitali što učini David kad ogladnje, te se nađe u potrebi on i njegovi pratioci? Kako za velikog svećenika Ebjatara uđe u Dom Božji i pojede prinesene kruhove kojih ne smije jesti nitko osim svećenika; a on dade i svojim pratiocima?« I govoraše im: »Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote. Tako, Sin Čovječji, gospodar je subote!«

Često smo brate i sestro mislili kako se za biti kršćanin moramo puno namučiti. Moramo izvršiti brdo propisa, pobožnosti i duhovnih vježbi, dovesti se do iznemoglosti postom, da zaboravimo na to, kako je kršćanstvo besplatno. Mislimo da zabrana rada nedjeljom i obavezan odlazak na misu je propis, kojeg ako ne izvršim, idem u pakao. A zapravo nije tako… Tvoj odmor nedjeljom je tu da uživaš u plodovima svoga rada. Tvoj odlazak na nedjeljnu Euharistiju je zahvala Gospodinu za dobra, i molitva za snagu za daljnju borbu. Veliki naučitelj Crkve sv. Augustin na jednom mjestu u svojim Ispovijestima kaže: „Ja sam hrana jakih: rasti pa ćeš me jesti. I nećeš mene pretvarati u sebe kao hranu svoga tijela, nego ćeš se ti promijeniti u mene“. U ovom kratkom izričaju skriva se cjelokupni smisao Euharistije.

Nije Euharistija na koju se skupljamo tek jedan bratski obrok, i svi smo sretni. Nadalje, nije Euharistija komadanje osobe Isusa iz Nazareta. Euharistija je hranjenje Kristovim proslavljenim tijelom, kojim on sve nas sabire u jedno, u svoju Crkvu. Preko Euharistije Krist izvršava ono što je on obećao učenicima, da će trajno ostati s njim. Ne da mi Božji Kruh uzimamo u sebe, i tako nam on daje snagu, nego preko tog Kruha, koji je cjelovito Kristovo tijelo, uzima nas u sebe, i čini nas kristolikima. Daje snagu i jakost. Kruh koji dolazi sa euharistijskog stola je kruh koji je hrana za jake. Za osobe koje prihvaćaju i žele biti junaci svoje povijesti.

Euharistija, ako joj pristupam sa iskrenom nakanom mene može izvući iz tame mene samoga, i učiniti me spremnim za borbu za Božje Kraljevstvo. Štoviše Kraljevstvo Božje na oltaru postaje prisutno. Pribivajući pred Oltarom već tada postajemo dionici nebeskog stola. I biti dionikom stola mora te učiniti drugačijim od svijeta. Kaže Pavao, kako ako želiš biti dionik baštine Isusa Krista, ne možeš živjeti kao poganin. Ne možeš doći za ovaj stol sa neiskrenom namjerom. Ne možeš pristupiti pričesti, a u srcu nakana da ostaneš isti… To je bez ikakvog efekta.

Euharistijski kruh koji se lomi za svakoga od nas, mora biti odskočna daska u osobu Isusa Krista. Euharistijski kruh kojeg primamo mene i tebe pretvara u novu osobu, ako otvorimo srce. Nisu ovo neke stvari koje sam pročitao u nekoj knjizi, i onda rekao vama, da bi vam zamazao oči. Ovo je neprocjenjiva istina. Isus Krist je živ u Euharistiji, i on mijenja tvoje i moje srce. Ako želimo… Ako ne želiš, i na ovaj sakrament ustaješ s nekom bezveznom nakanom, poput one da bude dio rulje – ne jedeš sebi blagoslov, nego prokletstvo. Jedi ovaj kruh čista srca i dopusti Isusu Kristu da te mijenja. Da ti dade jakosti. Da ti dade snage kako bi mogao odgovoriti na izazove koje ovaj svijet daje. Naprijed, i ne bojmo se tame. Isus Krist nam je svjetlost i spasenje.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja