Budi dio naše mreže

Bitan je izbor prema Gospodinu

O našem odgovoru ovisi gdje smo. Gospodin je svojim suvremenicima pomagao gdje je naišao na otvoreno srce, kao što i nama, otvorena srca i duše, svakodnevno pomaže. Riječ Božju tumači fra Josip Repeša.

/ sd

ČITANJA:

Dj 4,13-21;

Ps 118,1.14-21;

Mk 16,9-15

 

Tekst evanđelja:

Isus, uskrsnuvši rano prvog dana u tjednu, ukaza se najprije Mariji Magdaleni iz koje bijaše istjerao sedam zloduha. Ona ode i dojavi njegovima, tužnima i zaplakanima. Kad su oni čuli da je živ i da ga je ona vidjela, ne povjerovaše.

Nakon toga ukaza se u drugome obličju dvojici od njih na putu dok su išli u selo. I oni odu i dojave drugima. Ni njima ne povjerovaše.

Napokon se ukaza jedanaestorici dok bijahu za stolom. Prekori njihovu nevjeru i okorjelost srca što ne povjerovaše onima koji ga vidješe uskrsla od mrtvih. I reče im: »Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.«

 

Dragi prijatelju, često čujemo čitanja iz Svetog Pisma koja nas impresioniraju. Čudesa, ozdravljenja, poruke, pouke, nepregledni niz. Osjetimo li kad malo zavisti ili ljubomore što se nismo roditi u to doba dok je Isus hodao zemljom. Da ga čujemo na svoje uši, vidimo, dodirnemo. Možda bi ozdravila naša duša, naše srce. Poput Isusovih suvremenika mogli bi dobiti milost ozdravljenja naših dragih i milih. Riječima Lazarove sestre i mi bi Gospodinu svakodnevno mogli reći: „Gospodine, da smo se rodili u tvoje doba, i kad bi bio ovdje s nama, mi bi bili zdraviji, sretniji, ispunjeniji.“ Možda da, a možda ne.

Današnje čitanje se rijetko spominje u našim razgovorima. Neuspjesi, nevjere nisu ugodna tema. Svrstavamo ih u neke zabiti. No Crkva nam ih stavlja danas, pred vrhunac ove Uskrsne osmine. Isus, uskrsli Isus šalje dobru vijest pred kojoj ima nezainteresiranih. Kao što ih ima danas, bilo ih je i u Isusovo doba. Iz njegove blizine. Nezainteresiranih, samouvjerenih, samodostatnih … dugi je niz onih koji pred Gospodinom izabiru svoj put, svoj izbor, svoje udaljenje od radosti. Možda je dobro da nismo bili Isusovi suvremenici, jer bi se navikama života lako vjerojatno udaljili od Gospodina.

Zašto je ovo čitanje bitno za naš duhovni rast? Bog dobro zna kakvi smo i dalje je s nama strpljiv. Naše stanje se mijenja od oduševljenosti preko nestrpljivosti do otpada od vjere u ogorčenosti. Životna situacija nas i Isusovih suvremenika je identična, svaka na svoj način. Odgovor vjere koja traga razlikuje vjernika od nevjernika, spašenika od otpadnika.

Trebamo izabrati, po izboru se postaviti. Gospodina prihvatiti ili, ako nam je to važnije, odbiti. O našem odgovoru ovisi gdje smo. Gospodin je svojim suvremenicima pomagao gdje je naišao na otvoreno srce, kao što i nama, otvorena srca i duše, svakodnevno pomaže. Nije nužno ukazanje, čudo, poruke ili slične pojave. Bitan je izbor, moj i tvoj izbor prema Gospodinu.

Svojim pozitivnim izborom Gospodin nas potiče iskustvo vjere podijeliti sa bližnjima, po čitavom svijetu.

Mir tebi!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja