Budi dio naše mreže

ČETVRTAK 13:15 O Zlatnom mikrofonu Tanji Maleš i nagradi HURiN-a za životno djelo Slavku Nediću

Na Danima Hurina, godišnjem susretu predstavnika radijskih postaja okupljenih oko Hrvatske udruge radijskih nakladnika, u Svetom Martinu na Muri, u ponedjeljak 14. listopada dodijeljene su godišnje nagrade, a među nagrađenima je dvoje djelatnika Hrvatskog katoličkog radija. Zlatni mikrofon za radijskog voditelja dobila je urednica Vjerskog programa i voditeljica na HKR-u Tanja Maleš, a nagradu za životno djelo urednik Glazbene redakcije HKR-a Slavko Nedić. Tim povodom ovo dvoje laureata HKR-a ugostit ćemo u četvrtak u emisiji Aktualno u 13:15 sati, u programu kojeg sukreiraju i kojem su posvetili više od četvrt stoljeća predanog rada.

/ hkr

Zlatni mikrofon Hurina za radijskog voditelja za 2024. 

Tanja Maleš kao radijska voditeljica, novinarka i urednica, na HKR-u radi od njegovih početaka gdje je više od 20 godina urednica redakcije Vjerskog programa HKR-a te voditeljica i urednica brojnih radijskih emisija. Naši je slušatelji već godinama prepoznaju po ugodnom glasu, voditeljskoj smjeni petkom – čuvenom „tamburaškom jutru“ te vođenju i uređivanju brojnih drugih emisija od kojih izdvajamo emisije Sutra je dan Gospodnji, Argumenti i S druge strane ogledala. 

„Smatram kako ova nagrada prije svega pripada Hrvatskom katoličkom radiju na koji sam ponosna, kao i na ono u što se pretvorio tijekom ovih 27 godina. Bogu sam zahvalna što sam dio sjajnoga tima s kojim mogu biti svoja i prepoznatljiva, od redakcije, preko dopisnika, do slušatelja. Zahvalna sam svima koji su me oblikovali svojim savjetima, smjernicama, ali i kritikama. Zahvalna sam za povjerenje mojim prvim urednicima i sadašnjima, ali i svima koji su pred mene stavljali izazove da bih mogla rasti“, kazala je dobitnica Zlatnog mikrofona.

Jako volim HKR koji je radio sa srcem i zato sa srcem prolazim svako javljanje u program

Rođena je u Rijeci, a magistrirala je na studiju teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U svijet radijskog novinarstva ušla je 1992. godine na Radio Đurđevcu, a nastavila na Hrvatskom katoličkom radiju 1997. godine. Dobitnica je brojnih drugih priznanja, autorica je teoloških eseja i pogovora za više knjiga, kao kolumnistica i novinarka surađuje s katoličkim medijima u Hrvatskoj i BiH. Voditeljica je i moderatorica različitih događaja: koncerata, promocija, festivala… No, prije svega, ona je omiljena voditeljica brojnih slušatelja HKR-a jer svakoj svojoj voditeljskoj smjeni daje osobni pečat.

„Posebna radost rada na HKR-u jest što sam na njemu mogla spojiti osoba uvjerenja te u svoje smjene imam slobodu utkati ono što jesam nošena ljepotom svega što je hrvatsko – od tambure i klapa, slobode, žrtve, ponosa, zajedništva i svega što je životno važno, a izvor ima u Bogu. Sretna sam što se mogu uživjeti u situacije naših slušatelja, prijatelja, sugovornika i posredovati im sadržaj koji ohrabruje, osvježava, usmjerava pogled na više ciljeve, na dobro. Jako volim HKR koji je radio sa srcem i zato sa srcem prolazim svako javljanje u program te još uvijek osjećam onaj zanos kao kad sam se javljala u eter prvi put“, zaključuje Tanja Maleš.

Nagrada za životno djelo Hurina

Slavko Nedić rođen je u Tolisi u Bosanskoj Posavini, a na HKR-u je gotovo od početka djelovanja, najprije kao autor i urednik emisije Sacro ritam, a potom kao urednik duhovne glazbe i urednik Glazbenog programa HKR-a. Osim Sacro ritma, proteklih je godina pokrenuo niz emisija, od kojih izdvajamo samo neke: Novi zvuk, Klasične minute, Mojih 5 za 5, Ljudi iz sjene i druge. Kao urednik i inicijator, autor je nekoliko kultnih emisija HKR-a koje i danas traju: Hrvatsko narodno blago, Musica sacra te Inozemna duhovna glazba.

„Nikad nisam razmišljao tako da ono što radim, radim zbog nagrada. Važnije mi je da sam osobno zadovoljan obavljenim poslom, a onda i naši slušatelji te da kod njih emisije izazivaju reakcije. Kad se još dogodi da i struka prepozna tvoj rad, ono što si napravio svih ovih godina, a na HKR-u sam već 26 godina, da je to što si napravio ostavilo traga, zanimljivo je, nešto vrijedi, onda sam naravno sretan i Bogu zahvalan. Posebice za dar da budem to što jesam jer je moj posao dvostruko vezan – s jedne strane sam novinar, s druge strane čovjek od glazbe. Htio bih samo istaknuti kako ova nagrada glasi na moje ime, ali je posvećena i radu svih kolega u Glazbenoj redakciji HKR-a kojima čestitam i zahvaljujem za suradnju“, kazao je povodom primanjanja nagrade za životno djelo HURiN-a Slavko Nedić.

Već 50 godina služim Gospodinu glazbom

Uz rad na HKR-u, Slavko Nedić je skladatelj, aranžer te glazbeni producent koji ove godine obilježava 50 godina umjetničkog rada. Iza sebe ima više od 300 objavljenih skladbi, 65 objavljenih albuma na kojima je radio kao aranžer, glazbeni producent ili studijski glazbenik. Dobitnik je Porina za autorski album „Čovjek i Bog iz Nazareta“.

„Bog je mene odabrao, on je taj koji poziva, on je taj koji cijelu priču vodi, on je moj život vodio raznim ulicama da bi me doveo ovamo gdje jesam. Mogu samo kazati da sam mu neizmjerno zahvalan, s jedne strane za talent, s druge strane za snagu, jer mnogi dobiju talente a kad krenu, odustanu. Evo, ja već 50 godina služim Gospodinu glazbom, kroz glazbu i s glazbom i zato sam svoj jubilej 50 godina umjetničkog rada nazvao 50 godina života s glazbom“, zaključuje dobitnik nagrade za životno djelo Hurina.

Za njih rad nije samo posao, nego i poslanje

V. d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže Zvonimir Ancić je čestitajući laureatima kazao da te nagrade i HKR-u mnogo znače jer Hrvatska udruga radijskih nakladnika okuplja mnoštvo radijskih postaja iz cijele Hrvatske.

„Jako mi je drago da su kolege iz drugih radijskih postaja prepoznali vrijednost naših kolega, naše Tanje i našega Slavka. Oni su ugradili dobar dio sebe u Hrvatski katolički radio. Oboje su više od 25 godina u našem eteru, postali su prepoznatljivi znak HKR-a i ono što kao ravnatelj mogu reći da sam im zahvalan doista za sve što su učinili za Hrvatski katolički radio, za njegovu prepoznatljivost jer znam koliko su sebe dali u naš radio. Za njih dvoje doista mogu reći da im rad na Hrvatskom katoličkom radiju nije samo posao, nego zvanje s kojim svakodnevno žive“, kazao je ravnatelj Ancić.

Čestitkama se pridružio i glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić. Ističe da su „Tanja i Slavko originali ne samo Hrvatskog katoličkog radija, nego cjelokupnog radijskog etera u Hrvatskoj jer to potvrđuju brojnim porukama pohvale mnogobrojni slušatelji HKR-a, kao i ovakve strukovne nagrade. Njih dvoje, mogu i trebaju biti primjer mladim ljudima kako se odnositi prema poslu te koliko je u životu važno biti odgovoran, discipliniran i ustrajan.“

Hrvatska katolička mreža čestita i svim ostalim dobitnicima nagrada na Danima Hurina!

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja