Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Budnost nad duhovnim životom

/ sd

ČITANJA:

Ef 2,12-22;

Ps 85,9ab-14;

Lk 12,35-38

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene, a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća sa svadbe da mu odmah otvore čim stigne i pokuca. Blago onima slugama koje gospodar, kada dođe, nađe budne!

Zaista, kažem vam, pripasat će se, posaditi ih za stol pa će pristupiti i posluživati ih.

Pa dođe li o drugoj ili o trećoj straži i nađe ih tako, blago njima!«

Riječ Božju tumači vlč. Željko Lovrić:

Budnost je stanje u kojem je čovjek svjestan svoje okoline i može reagirati na podražaje. Budnost održavaju signali koji iz retikularnog aktivacijskog sustava srednjeg mozga odlaze u moždanu koru. Na stupanj budnosti utječu različiti signali iz perifernih signala, slušni, vidni, bolni ili iz mozga. Budnost je obilježena određenim moždanim valovima.

Ovako definira budnost hrvatska enciklopedija, no više od fizičkog stanja svijesti ili budnosti, budnost označava i druge odrednice čovjeka kao svjesno biće. Premalo ili previše sna, prije ili kasnije može u potpunosti obilježiti čovjekovu dimenziju života na načine u kojima čovjek zaboravlja što je bitno što je manje bitno, što mu može štetiti a što može koristiti pa tako možemo govoriti o budnosti u jednom prenesenom smislu. U ljudima koje vode brigu o puno stvari i kojima o životnim okolnostima gdje u puno briga mogu zaboraviti na bitno pa stoga zaborave poput one majke iz priče sa siromašnim ocem jednog djeteta na vapaje njihova siromaštva odgovara Bog s otvorenom špiljom punom biserja. Svo njih troje moglo je ući u špilju, nakupiti u vreće onoliko bisera koliko su stigli u kratkom vremenu sve dok im se po odredbi anđela koji je stajao pred ulazom u špilju dok su se započele urušavati prilike za ugrabiti još nešto biserja. U tom paničnom prikupljanju što više biserja učinilo im se da su učinili sve da bi njihov život i obitelj mogli živjeti do kraja života blagoslovljeni. No dogodilo se sasvim suprotno – uz vreće pune biserja izvan špilje začuo se krik majke – gdje nam je dijete. Njihova briga i brižnost očitovala se u potpunoj smetenosti za onim što je bilo najbitnije a to je njihovo dijete. I tako se odjednom dogodilo da se upravo budnost pretvorila u ludilo koje je zaboravilo zašto su bili zabrinuti. Stoga kada govorimo o budnosti moramo istaknuti da je najbitnije znati nad čime bdijemo. Neki bdiju da ne postanu siromašni, neki bdiju nad svojim zdravljem, neki bdiju na svojom ljepotom, neki bdiju nad uspjehom, neki bdiju nad svojom djecom no tek poneki su budni nad svojim duhovnim životom. Tamo gdje vam je blago tamo će vam biti i duša. Hoće li to biti s one strane ulaza u špilju ili s ove strane špilje apsolutno je nebitno gdje se blago nalazi, nego bitno je što je vaše blago.

Pa čak i molitva koja može biti hrđave naravi i ne bude uslišena može biti potvrdom budnosti jer još uvijek smo dobili priliku da promislimo što to trebamo, još uvijek imamo vremena, još uvijek imamo od Boga milosti a to je i danas, to je i ovaj dan, jer ono što smo jutros zaželjeli kad smo se probudili ili sinoć kad smo legli na spavanje ne mora biti u podudarnosti, zato što se već noćas nešto promijenilo, a za ono što ovaj dan donosi uz svoju skromnu molitvu izrecimo zahvalu Božje providnosti.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja