Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Bog - pravi izvor radosti

/ sd

ČITANJA:

Job 42,1-3.5-6.12-17;

Ps 119,66.71.75.91.125.130;

Lk 10,17-24

Tekst evanđelja:

U ono vrijeme: Vratiše se sedamdesetdvojica radosni govoreći: »Gospodine, i zlodusi nam se pokoravaju na tvoje ime!« A on im reče: »Promatrah Sotonu kako poput munje s neba pade. Evo, dao sam vam vlast da gazite po zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj i ništa vam neće naškoditi. Ali ne radujte se što vam se duhovi pokoravaju, nego radujte se što su vam imena zapisana na nebesima.«

U taj isti čas uskliknu Isus u Duhu Svetom: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče! Tako se tebi svidjelo. Sve mi preda Otac moj i nitko ne zna tko je Sin — doli Otac; niti tko je Otac — doli Sin i onaj kome Sin hoće da objavi.«

Tada se okrene prema učenicima pa im nasamo reče: »Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!«

Riječ Božju tumači fra Mislav Lukačević:

Dragi slušatelji Hrvatskog Katoličkoga radija, mir vam i dobro. Naša sedamdesetdvojica su vratila. Prisjetimo se, neki dan smo slušali kako ih Isus šalje da obilaze mjesta i da djelima i riječima naviještaju Kraljevstvo Božje. Sada nakon par dana Luka nam opisuje njihov povratak, i možemo reći da je to povratak i susret pun radost, uzbuđenja i jednog zanosa. Pokušajte se dragi slušatelji sjetiti svojega obraćenja, ili trenutka kada ste doživjeli da je Isus, da je Bog stvarno prisutan u vašem životu, ne kao neki daleki nego kao osobni Bog koji je blizu. Ja se dobro sjećam svojega trenutka, i zanosa koji je kasnije imao potrebu da to kaže i dadne drugima.

Baš to se događa učenicima. Gospodine! Pa to je bilo čudo. Mi smo u tvoje ime govorili kako si nam rekao, čak smo doživjeli da nam se zli duhovi pokoravaju, da imamo vlas nad njima. Mala pauza. Mnogi danas uzimamo sebi da imamo vlast nad zlim duhovima i da im možemo naređivati, i možda se mnogi mogu pozvati baš na ovaj odlomak, no to je krivo. Zašto? Fulao je početak. Nisu učenici išli sami od sebe, niti iz toga što su s Isusom, nego ih je on poslao, dao im poslanje i time mandat. Zato ovdje treba biti jako oprezan. Vratimo se na ono bitno. Čekaj, što može biti bitnije od toga zanosa i vlasti da naređuju višim silama, zlim duhovima? Sam Isus nam govori da je to manje bitno. Kaže: ‘Ne radujte se što vam se duhovi pokoravaju, nego radujte se što su vam imena zapisana na nebesima’.

Isus nam otkriva gdje je naš pravi izvor radosti. To je u Bogu, to je da smo djeca Božja, i slobodno možemo reći onu istinu u koju možda sami česte ne vjerujemo, koja nam stvara poteškoće u odnosu s Bogom! Mi smo ljubljeni, mi smo ljubljena djeca Božja. Radost je što imamo dostojanstvo od Boga, to je stvar koju nigdje drugdje ne možemo naći koliko god tražili – dostojanstvo! To što sam muško ili žensko, bogat ili siromašan, slavan ili nepoznat, to ti na kraju ništa ne znači. Pa ni prijatelji i sve ono u što se sada možda uzdamo, ništa ne znači jer sutra može otići. Dakle radost jest da su nam imena zapisana kod Boga.

Ići ću malo dalje i spojit ću sljedeće. Ime zapisano na nebesima i u dlanove sam te svoje urezao! Gdje su ova nebesa? I ovo će možda biti nešto najdublje što ću reći, i molim sebe i vas da se na ovo vraćamo. Kao što dlanovi imaju crte koje nemaju veze s praznovjernim gatanjem itd., dlanovi koji kao da imaju brazde, tako Krist tj. Bog. tj. Nebesa na svojemu tijelu nose rane bića, čavla, krune od trnja, rane koje su brazde u koje se možemo sakriti. Dlanovi u koje smo urezani i upisani jest Isus Krist na križu, Isus Krist u svojoj ljubavi prema meni i tebi. Shvatimo ono što je Franjo shvatio, i prije nego je dobio Rane Isusa Krista. Ljubav nije ljubljena, tj. Bog koji je ljubav otvara svoje tijelo nama u svojim ranama, otvara na križu svoje ruke i dlanove nama u ljubavi, a mi tako često ne želimo doći.

Brazde na tvojim dlanovima koje sad slobodno pogledaj, te brazde su rane Gospodina našega Isus Krista u koje smo urezani!

Mir i dobro.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja