Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO U 7:30 Vlč. Dominik Vukalović: Budimo oni koji se dadu voditi putevima Duha

/ sd

Tekst evanđelja:

Bijaše među farizejima čovjek imenom Nikodem, ugledan Židov. On dođe Isusu obnoć i reče mu: »Rabbi, znamo da si od Boga došao kao učitelj jer nitko ne može činiti znamenja kakva ti činiš ako Bog nije s njime.« Odgovori mu Isus: »Zaista, zaista, kažem ti: tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!«

Kaže mu Nikodem: »Kako se čovjek može roditi kad je star? Zar može po drugi put ući u utrobu majke svoje i roditi se?« Odgovori Isus:

»Zaista, zaista, kažem ti: ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje. Što je od tijela rođeno, tijelo je; i što je od Duha rođeno, duh je. Ne čudi se što ti rekoh: ‘Treba da se rodite nanovo, odozgor.’ Vjetar puše gdje hoće; čuješ mu šum, a ne znaš odakle dolazi i kamo ide. Tako je sa svakim koji je rođen od Duha.«

Riječ Božju tumači vlč. Dominik Vukalović:

Draga braćo i sestre dragi slušatelji!

U vrijeme koje je pred nama sve do blagdana Duhova čitat ćemo iz Ivanova evanđelja. Čuli smo u današnjem evanđeoskom odlomku dijalog između Isusa i Nikodema. Nikodem je bio učitelj zakona u Židovstvu, onaj isti koji je  ustupio svoj grob za pokop Isusova tijela, Iako je poznavao Židovski zakon i tumačio ga, ipak slušajući Isusa želi još više naučiti, rekli bismo želi ići na dodatni studij. Želi čuti i naučiti od Isusa kako baštiniti život vječni.

Nikodem na razgovor Isusu dolazi noću zbog bojazni da ga njegovi iz njegove stranke, a to su hramski učitelji, koji su Isusu presudili, da ga ne vide i izbace iz „stranke“. On je dirnut Isusovim naukom, otvoren je za slušanje i učenje od Isusa. Isus je vrlo jednostavan i direktan u svom govoru i učenju. On odgovara Nikodemu da sve ono što on govori ne može se shvatiti samo razumom i ljudskim silama. Da bi se shvatila Isusova riječ, vjera potrebno je otvoriti se djelovanju Duha Svetoga i Vode. Drugim riječima Isusove riječi ‘roditi se drugi puta’ znači roditi se odozgor po djelovanju Duha Svetoga. Nikodem to ne razumije jer on se zaustavlja na zemaljskom i zato postavlja pitanje kako čovjek može ući u utrobu majke i nanovo se roditi.

Možda bi ovdje najbolje bilo opisati riječima, mi treba da se preporodimo, kako bismo shvatili Isusove riječi. Preporođenje se događa po i u Duhu. Treba se odgovoriti cjelinom života. Svatko treba biti rođen odozgor. To je život koji se mora živjeti. Sv. Pavao nam govori: „Tijelo je vaše hram Duha Svetoga koji je u vama“. Jesmo li si posvijestili tu činjenicu. Uz to se vežu mnoga pitanja kao što su: kako se odnosimo prema svome tijelu i tjelesnom i duhovnom. Na vanjski način lako pokažemo kakvi smo izgledom, kojeg smo spola, kako smo razvijeni, ali duhovno se vidi se po našim djelima, mislima, razgovorima, riječima… Jesam li sam otvoren djelovanju Duha u meni u mom životu? Mogu li posvjedočiti kako me Duh Sveti pomaže u mojim previranjima, u mojim odlukama, u mome životu?

Kao što vjetar puše gdje i kako hoće, ne znamo odakle dolazi i kamo ide, tako je i sa Duhom. On zahvaća preko nas i daleko dulje nego što mi možemo pojmiti. Duha jednostavno ne možemo zatvoriti u svoje okvire, jer on tako ne djeluje. Zato možemo objasniti da često puta u molitvi mi nešto molimo, trebamo sad i odmah. Ali, Duh Sveti vidi dalje i bolje što nam je potrebno i zašto nam neka molitva i molba bude uslišana po našim planovima, a neke mimo naših planova. To znači djelovanje Duha i preporođenje našega tijela. Kada bismo disali zajedno s Duhom Svetim, tada bismo bili na istoj valnoj duljini, a to ne vodi nikuda, mi trebamo biti oni koji će biti vođeni i koji se dadu voditi putevima Duha. Zato dopustimo danas da nas vode zrake Duha Svetoga, unatoč našim planovima, i vjerujmo da će to na kraju ispasti najbolje, makar se nama u prvi mah neće tako činiti. Preporodimo se odozgor. Amen.

Vlč. Dominik Vukalović, župnik župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Koprivnici

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja