Budi dio naše mreže

Pilat i Kajfa

"Zar se ne odigrava pred nama svakodnevno ovakav scenarij, gdje se i danas političke stranke i moćnici nadmeću i međusobno dokazuju, a da mali i nevini čovjek sve to šutke i nemoćno promatra i trpi? Koliko je danas nevino osuđenih, onih koji u tamnicama leže godinama, dok Barabe i zlikovci vladaju svijetom i određuju pravdu, oprostite, nepravdu."

/ tm

Autor: fra Ivan Bradarić

Nastavljamo naš put prema Isusu koji posljednje trenutke svojega života provodi okružen ne baš jako naklonjenim osobama. Danas upoznajemo dvojicu koji su u svojim rukama držali život Onoga koji život daje i oduzima. Pilat i Kajfa. Nedostaje samo još zloglasni Herod, ali i ovako odveć jezivo zvuči ono što se sprema.

U zoru se Kajfa i njegovi pristaše već nalaze pred Pilatovim vratima, kako bi ondje pravili galamu. Jedino Pilat ima moć usmrtiti Isusa te valja od njega ishoditi tu osudu. bIako sunce još nije izašlo, Pilat je – u to doba! – već spreman saslušati svjetinu. Za jednoga je prokonzula, čini se, popriličan ranoranilac… ili je možda već u dosluhu s Kajfom te postavlja unaprijed dogovorenu stupicu, kako bi se Isusu smjesta sudilo i kako bi bio ubijen prije no što njegovi učenici shvate što se događa te uspiju organizirati njegovu obranu?

Da je Isusu bilo suđeno za dana, sve bi bilo daleko jednostavnije, jer je te iste večeri imala započeti propisana subotnja tišina, a potom će uslijediti proslava Pashe, i svi će biti time zaokupljeni… Ali Pilat je svejedno Pilat, rimski prokurator, nezadovoljan što su mu dodijelili periferiju carstva, pa je sav svoj bijes upravio ka tome mjestu i njegovim stanovnicima. Nadalje, zaista je neugodno što Kajfa i njegovi sljedbenici, upravo u trenutku kada od njega traže pravdu, dobro paze da ne bi ušli u njegovu palaču i ‘onečistili se’.

Ova politička igra i odmjeravanje snaga zapravo je poigravanje nečijim životom. Znamo o čijem životu se ovdje radi. Ali, zar se ne odigrava pred nama svakodnevno ovakav scenarij, gdje se i danas političke stranke i moćnici nadmeću i međusobno dokazuju, a da mali i nevini čovjek sve to šutke i nemoćno promatra i trpi? Koliko je danas nevino osuđenih, onih koji u tamnicama leže godinama, dok Barabe i zlikovci vladaju svijetom i određuju pravdu, oprostite, nepravdu.

Koliki Pilati i danas čine nepravde drugima. Pravednike osuđuju a puštaju Barabe i zlikovce svake vrste. Pilat je svaki onaj upravitelj/političar kojemu je više stalo do njegove vlasti nego do općeg dobra naroda. Pilat je nesiguran. Plašljiv. Nezainteresiran za sudbinu nevina čovjeka. Pušta neka netko drugo odluči umjesto njega. Tko? Kajfa. Zapravo, prisiljava Kajfu i njegovu svitu da sami daju ubiti Isusa te da ubojica Baraba bude ponovno pušten među njih; potom, još, daje bičevati Isusa, kao zamjenu za raspeće.

Valja primijetiti, međutim, u svemu tome, i trenutak kada Pilat osobno razgovara s Isusom, koji mu otkriva tko je on, i u čemu se sastoji njegovo kraljevstvo. Skoro bismo rekli: pa ima i u njemu ljudskosti i osjećaja. Naravno da ima. I za njega, i za Kajfu, i za mene i za svakog čovjeka na ovome svijetu – za sve ljude, Isus daruje sebe.

Svima poručuje: Ja sam kralj. Ja sam kralj. Ali moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta! I ne samo to, poručuje: Ja sam put, istina i život. Život. Jedini kralj koji služi i koji daruje život.

Ključne riječi:
Fra Ivan Bradarić Kajfa Pilat
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja