Budi dio naše mreže

Život posvećen Riječi Božjoj - p. Bonaventura Duda - subota u 17:20

Dana 3. kolovoza navršava se dvije godine kako je za nebo rođen jedan od najpoznatijih franjevaca našega vremena, fra Bonaventura Duda. Zbog čega je nezaboravan i uvijek zanimljiv? Poslušajte u tonskim zapisima razgovora s njim kroz niz susreta u programu HKR-a koje smo sačuvali. Urednica emisije je Tanja Maleš.

/ tm

“Teško je kraj Krista proći neopredijeljen” – zapisao je jednom fra Bonaventura Duda. Tako govori njegovo iskustvo. Susreo je Krista i za njega se opredijelio. I koračali su tako zajedno pune 93 zemaljske godine.

P. Duda u samostanu na Kaptolu

Za Bibliju je puno puta rekao da je to Knjiga srca, „knjiga Srca Božjega srcu čovjekovu, Knjiga voljena“. Toj je knjizi posvetio i svoje osobno opredjeljenje, ali i znanstveni rad.

Djelomični prijevodi Božje riječi u hrvatskom narodu poznati su još iz XIV. stoljeća, a Zagrebačka Biblija iz 1968. godine pojavljuje se kao četvrti cjeloviti prijevod Biblije na hrvatski jezik, a prvi tiskan u Hrvatskoj i to u Zagrebu. Zbog toga nosi i ime „Zagrebačka Biblija“. Pater Duda je bio na čelu skupine teologa, književnika i jezikoslovaca koji su redigirali, a djelomično i preveli izdanje ove Biblije.

P. Duda o Riječi Božjoj

Živi je svjedok početka, tijeka i završnice povijesnoga događaja, Drugoga vatikanskog sabora. Bio je vrlo zauzet širitelj njegovih misli i stajao je u „prvim redovima“ važnih inicijativa nadahnutih njime (pri utemeljenju „Glasa Koncila“, u organizaciji Teološko-pastoralnog tjedna i pri nastanku Kršćanske sadašnjosti). Od kraja Sabora 1965. godine do danas mnogo je odrednica ostvareno, no p. Duda je govorio da se Koncil treba i dalje ostvarivati. P. Duda je bio svjedok i svetosti bl. Alojzija Stepinca, ali i fra Alekse Benigara.

P. Duda glazbenik

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja