Budi dio naše mreže

Živjeti napola znači ne biti kršćanin

Danas, u ovom postmodernom trenutku jako je popularno prosvjedovati, no čini mi se kako prosvjed (u nijednom obliku) nije kršćanski. Umjesto da nekoga siliš na promjenu, ti budi promjena u svijetu. Riječ Božju tumači don Ivan Jordan.

/ sd

ČITANJA:

Heb 7,1-3.15-17;

Ps 110,1-4;

Mk 3,1-6

Sveta Majka Terezija je na jednom mjestu zapisala: Ako činiš dobro, pripisat će to tvojim sebičnim ciljevima. Nije važno, čini dobro! Živimo u jednom svijetu koji u sebi nosi nevjerojatno gustu dozu negativnosti. Prije koji tjedan tijekom godišnjeg blagoslova obitelji, ušao sam u jedan dom. Već s vrata dobio sam hladan tuš. Čovjek je rekao, i oprostite mi na izrazu: Nema blagoslova u ovoj šugavoj državi. Osjetio sam nevjerojatno žaljenje prema tom čovjeku. Provoditi život u takvom grču… Brate i sestro, nema blagoslova zato jer ga ne želimo, i zato jer nismo blagoslov. U ovom našem društvu, popularna je uzrečica, koja se javi pogotovo tijekom izbornoga razdoblja: Ako ne odeš glasovati, nemaš pravo govoriti protiv vlasti. Ista stvar je i ovdje. Nemaš pravo govoriti protiv društva, svoje okoline, protiv drugih, ako sam nisi spreman biti promjena.

Vjerujem zapravo kako se ovdje krije i smisao cijelog ljudskog postojanja. Izgraditi ovaj svijet boljim. Isus Krist je ovom zemljom prošao čineći dobro… Možeš li, dragi prijatelju i ti ovo napisati za svoj život? Možeš li reći da prolaziš čineći dobro? Ili samo mrmljaš i govoriš kako ništa ne valja… Župnikove propovijedi su preduge… Vlast donijela nove poreze… Susjedin pas mi je poplašio mačku… A grijeh mrmljanja je vrlo težak grijeh. Grijeh kojeg prvog treba ispovijedati. Isus Krist može iscijeliti tvoju oholost, srdžbu, bludnost, i bilo koji drugi grijeh, kao što je iscijelio ruku ovoga čovjeka iz evanđelja, međutim, ne može, odnosno točnije – ne želi te iscijeliti od grijeha mrmljanja, zato jer bi onda taknuo u tvoju slobodu, a to ti ne dira…

Danas, u ovom postmodernom trenutku jako je popularno prosvjedovati, no čini mi se kako prosvjed (u nijednom obliku) nije kršćanski. Umjesto da nekoga siliš na promjenu, ti budi promjena u svijetu. Ti iscijeli naličje ovoga svijeta. Možemo se prošetati ulicama naših gradova. Pogledati u bezizražajna lica ljudi kraj kojih prolazimo. Svi su u nekom grču. Kao da hodamo dolinom suhih kostiju, kao Ezekiel u Svetom Pismu. A to nije život. To znači živjeti napola… A to znači ne biti kršćanin. Zato jer je kršćanin osoba koja je puna životnog poleta. Biti kršćanin znači biti osoba koja je taknuta Isusom Kristom, koji ozdravio tvoje usahlo srce. I zbog toga, kršćanin je radostan. Zbog toga, ako se osjećaš taknutim od Isusa Krista, raduj se. Ne dopusti si život u stalnom mrmljanju. Ne dopusti si život koji je proveden u hodanju po mraku. Budi blagoslov ovoj našoj državi. Budi blagoslov u svojoj obitelji. Budi radost. A povrh svega, dragi kršćanine – živi punim plućima u slobodi koju ti je Isus Krist dao.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja