Budi dio naše mreže

ŽIVA VEZA 21:00 Gostuje Jure Francetić

Emisija o iseljeništvu, hrvatskoj zajednici u tuđini i inozemnoj pastvi u kojoj se obrađuju i objavljuju osvrti i prilozi o Hrvatima izvan domovine i povratnicima. Urednica je prof. Tuga Tarle, hrvatska diplomatkinja, promotorica hrvatske kulture, osnivačica i prva voditeljica humanitarne udruge Zaklada DORA te književnica.

/ hkr

Gost emisije je Jure Francetić rođen 1960. godine u Buenos Airesu u obitelji izbjeglica pred Titovim režimom. Po zanimanju je poduzetnik. Kao mladić uključuje se u Hrvatske iseljeničke aktivnosti, a 1985. pokušava publicirati autentične zapise o Blajburškoj tragediji i promovirati temu samoodređenja hrvatskog naroda, sukladno viziji profesora Anđelka Bijelića. U to vrijeme Jugoslavija je lider tzv. pokreta nesvrstanih te uza sebe ima brojne države koje je podržavaju pa je zadaća koju si je postavila grupa hrvatskih entuzijasta u Argentini osobito teška. Francetić se uključuje i u grupu koja prolazi vojnu obuku hrvatskih entuzijasta u Miamiju i Hondurasu  u uvjerenju da je moguće rušiti Jugoslaviju izvana, ali ubrzo shvaća da je to nemoguće izvesti. Godine 1988. među prvima u emigraciji učlanjuje se u HDZ. U Hrvatsku prvi put dolazi 1990. godine kao član najužeg tima uglednog iseljenika Ive Rojnice.

Usporedo aktivno radi na priznanju Hrvatske od strane Argentine/Čilea/Urugvaja pa je i njegova zasluga u tome što su sve tri zemlje priznale Hrvatsku istoga dana, . S Rojnicom je kupio i zgradu prvog hrvatskog predstavništva, kasnije veleposlanstva, u Buenos Airesu. Ondje i sam nekoliko godina radi kao volonter. U tom periodu do 1996. godine prima i vodi agendu posjeta brojnih hrvatskih političara i dužnosnika Republike Hrvatske kao i posjet predsjednika Menema Hrvatskoj u srpnju 1992 godine. Od iskustva u promidžbi Republike Hrvatske i poticanja aktivnijeg angažiranja hrvatskih iseljenika iskusnih poduzetnika da investiraju i pomognu razvoju hrvatske ekonomije jedan je od inicijatora i organizatora susreta najuspješnijih hrvatskih biznismena izvan RH i ministara u hrvatskoj Vladi na radnom susretu u Clevelandu (Cleveland Summit) 2004. godine. Pred tri godine preselio je u Hrvatsku.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja