Budi dio naše mreže

UTORAK 8:10 Sve o proglašenju ništavosti ženidbe

Za parnice proglašenja ništavosti ženidbe pogrešno je koristiti izraz "poništenje braka", koji je postao uvriježeni izraz u svakodnevnoj komunikaciji. U Katoličkoj Crkvi nema ni poništenja ni rastave ženidbe. Jednom valjana ženidba uvijek je valjana. No, što u slučaju da ženidba nije valjano sklopljena, što nam na to ukazuje i kako započeti postupak proglašenja ništavosti? Moraju li oba partnera biti suglasna s postupkom? Što kad se u braku počinje događati zlostavljanje, preljub ili ovisnosti? Je li civilni razvod grijeh? Jesu li se neka proglašenja braka ništavim događala "preko veze"? Na ta i brojna druga pitanja odgovaraju gosti Argumenata: doc. dr. sc. Lucija Boljat, sutkinja pri Međubiskupijskom prizivnom sudu u Zagrebu i profesorica na Katedri kanonskog prava KBF-a u Zagrebu i fra Tomislav Glavnik, gvardijan samostana Svetog Duha iz Zagreba. Urednica emisije je Diana Tikvić.

/ dt

Emisiju možete pratiti izravno u programu Hrvatskoga katoličkog radija, te se u nju uključiti svojim komentarima SMS-om na 099 460 99 88.

Dostupan je i video stream na Facebook HKR-a i video na Youtube kanalu Hrvatske katoličke mreže.

Video snimka emisije emitira se u programu pet televizija: Z1 (Zagreb), VTV (Varaždin), Plava televizija, Slavonskobrodska televizija i RTV Herceg Bosne.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja