Budi dio naše mreže

UTORAK 22:30 Jubilarna 500. emisija "Musica sacra"

Petstota emisija "Musica sacra" emitirat će se u utorak, 1. ožujka, u 22:30 u programu Hrvatskoga katoličkog radija koju uređuje dirigent, zborovođa i skladatelj Josip degl'Ivellio. U HKR-ovom studiju pridružili su mu se i glavni urednik Hrvatske katoličke mreže dr. sc. Siniša Kovačić i urednik Glazbenog programa Hrvatskog katoličkog radija Slavko Nedić.

/ mp

“Nakon prve emisije koja je bila 2. listopada 2009. godine s današnjim datum 1. ožujka 2022. došli smo do pet stotina emisija, ne računajući reprizne emisije. Emisija ‘Musica sacra’ bavi se jednim uskim područjem, isključivim područjem svete glazbe, musicom sacrom kao što i sam naslov govori, a govori nam o crkvenoj liturgijskoj glazbi, ne samo Katoličke Crkve, koja naravno dominira emisijom, već i liturgijskom glazbom istočnih Crkvi kao i protestantskih Crkvi, ali i širim pojmom koji uključuje i duhovnu glazbu. Znači glazba koja nije priređena za liturgiju, ali koja se može koristiti za neliturgijsku upotrebu. To je smisao emisije ‘Musica sacra’ koja je u HKR-ovoj studio, onaj bivši na zagrebačkoj Šalati i ovaj na zagrebačkom Mihaljevcu, dovela brojne skladatelje i orguljaše te smo predstavljali mnoga albumska izdanja kao i brojne monografije raznih zborova kao i dokumente Crkve o glazbi”, istaknuo je Josip degl’Ivellio.

Kako nam je otkrio, budući da je ovo slavljenička emisija, u tom je duhu i intonirana.

“Kroz emisiju nas vode odabrani skladatelji koji obilježavaju i moju osobnost, ali i pravac ove emisije, a to su Albe Vidaković i talijanski kardinal Domenico Bartolucci. U emisija će biti puštena i moja skladba, a premijerno izvodimo skladbu fra Bernardina Sokola s prvog i jedinog CD-a koji će biti predstavljen u subotu i nedjelju u Kaštel Sućurcu i Splitu”, poručio je Josip degl’Ivellio koji emisiju “Musica sacra” vidi kao priliku naviještati evanđelje glazbom širokom slušateljstvu te pokazati da crkvena glazba nije glazba prošlosti već da živi među nama.

Ključne riječi:
josip degl'ivellio
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja