Budi dio naše mreže

UTORAK 19:00 Prijenos pobožnosti 13 utoraka sv. Antunu na zagrebačkom Svetom Duhu

U programu HKR-a će se moći slušati, a putem video streama na službenoj Facebook stranici pratiti, euharistijsko slavlje devetog utorka u utorak, 10. svibnja, u sklopu pobožnosti 13 utoraka sv. Antunu sa zagrebačkog Svetog Duha s početkom u 19 sati koje predvodi fra fra Željko Klarić iz Šibenika.

/ mp

Službenu Facebook stranicu Hrvatskog katoličkog radija pronađite OVDJE.

Ti utorci kao i blagdan sv. Antuna središte su pobožnosti sv. Antunu u svetoduškom svetištu.

Program pobožnosti 13 utoraka pročitajte ovdje:

Pobožnost 13 utoraka sv. Antunu u Zagrebu je nastala u Antunovskoj godini 1995. Njezinom širenju pridonijeli su franjevci konventualci i tadašnji župnik župe sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu pater Maksimilijan Herceg.

Pater Herceg je za HKR istaknuo kako su krajem veljače 1995., prigodom proslave 800. obljetnice svečeva rođenja, njegove relikvije boravile tri dana u Zagrebu. Talijansko izaslanstvo, koje je pratilo relikvije, bilo je oduševljeno vidjevši kako se sv. Antun štuje u hrvatskom narodu.

Kako je središnja proslava Antunove godine bila u lipnju, točnije 13. lipnja u utorak, franjevci su dobili nalog od tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića da čuvaju plamen koji zapaljen dolaskom relikvija. Oni su tada započeli s pobožnostima Trinaest utoraka.

“Bila je tada veljača. S pobožnosti ‘Trinaest utoraka’ započeli smo 14. ožujka”, istaknuo je naš sugovornik.

Prema riječima patra Maksimilijan Herceg, utorak je posvećen svetom Anti, jer su toga dana njegovi smrtni ostaci preneseni u Padovu i pokopani u crkvi sv. Marije, kasnije pretvorenoj u veličanstvenu svečevu baziliku, a preminuo je u petak, 13. lipnja. Stoga je pobožnost “Trinaest utoraka” spomen na 13. lipnja, datuma preminuća ovog omiljenog sveca.

Ključne riječi:
pobožnost 13 utoraka
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja