Budi dio naše mreže

PETAK 20:00 Upoznajte bogato hrvatsko narodno blago!

Kroz baštinu hrvatskog narodnog blaga petkom u 20 sati na Hrvatskom katoličkom radiju vodi nas Stjepan Večković.

/ hkr

Večković je glazbenik i solist na tradicijskim glazbalima u Ansamblu narodnih plesova i pjesama hrvatske LADO. U emisiji “Hrvatsko narodno blago” koju vodi i uređuje upoznaje nas s hrvatskim tradicijskim glazbalima.

Osim što svira na 30-ak tradicionalnih glazbala, Večković sam izrađuje i rekonstruira sve stare hrvatske tradicijske instrumente, a istražujući njihovu povijest svestrano se zalaže da barem neki od tih instrumenata uđu u glazbene škole i glazbenu akademiju. Njegovom se zaslugom ti instrumenti otimlju zaboravu, a u posljednje vrijeme doživljavaju i svojevrsnu renesansu u prepoznavanju njihove vrijednosti.

Svirajući starohrvatska tradicijska glazbala proputovao je skoro cijeli svijet. Surađuje s mnogim poznatim, domaćim i svjetskim, glazbenicima. Sudjeluje u stvaranju glazbe za razne kazališne predstave i filmove. Mnogi glazbeni projekti u kojima je sudjelovao kao suautor ili glazbenik su dobitnici diskografske nagrade PORIN.

Piše pjesme i kratke priče, piše tekstove o tradicijskim glazbalima za razne časopise te školske udžbenike.

Stjepan Večković je također, osnivač i voditelj Centra za tradicijska glazbala Hrvatske, Hrvatskog gajdaškog orkestra i Gajdaške akademije te voditelj mnogih glazbenih seminara i radionica širom Hrvatske.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja