Budi dio naše mreže

SVAKODNEVNO 12:45 Kristova muka i križ - nepresušna nadahnuća umjetnicima

"Umjetnost Križa" nova je emisija HKR-a koja se kroz korizmeno vrijeme emitira svaki dan u 12 sati i 45 minuta, a u kojima kroz 34 umjetnička djela svjetske i hrvatske povijesti umjetnosti otkrivamo zašto su Kristova muka i križ već stoljećima nepresušno nadahnuće umjetnicima. Bez umjetničkih djela sakralne, a napose pasionske tematike, nezamisliva je današnja civilizacija. Uz urednicu korizmenog serijala Katarinu Varenicu emisije pripremaju i novinarke Redakcije za kulturu Hrvatskoga katoličkog radija Vesna Bihar i Mislava Bišćan.

/ hkr

Korizmeno vrijeme prava je prilika da se upoznate s ovim djelima i njihovim autorima, a da usput saznate i gdje se nalaze pa da ta mjesta možda i posjetite. Na suradnju su se rado odazvali poznati povjesničari umjetnosti, voditelji muzejskih institucija i kustosi te im ovom prilikom svima od srca zahvaljujemo.

“Za slušatelje Hrvatskoga katoličkog radija i čitatelje Hrvatske katoličke mreže odabrala sam 34 djela od 11. stoljeća do naših dana i naših živućih umjetnika. Uz reprezentativne hrvatske umjetnike odabrala sam i nekoliko amblematskih djela velikih umjetnika poput Michelangela, Leonarda, Rubensa ili Caravaggia bez kojih se ne može zamisliti cjelokupna povijest umjetnosti. Posebnu pozornost sam htjela skrenuti na nekoliko vrlo starih raspela koja se čuvaju u Zadru, Splitu i Dubrovniku. U izbor je ušlo i nekoliko vrhunskih kiparskih ostvarenja koja oplemenjuju bilo sakralni, bilo javni prostor. Vjerujem kako će ovaj serijal korizmenih emisija “Umjetnost Križa” motivirati naše slušatelje i čitatelje da neka od tih mjesta posjete, da opisana djela vide uživo i dive se njihovoj ljepoti i umjetničkoj vrijednosti”, izjavila je predstavljajući “Umjetnost Križa” urednica Redakcije za kulturu Hrvatskoga katoličkog radija Katarina Varenica.

Također, od Cvjetnice do Bijele nedjelje, na HKR-u ponovno kreće i glazbeno poetski recital „Lirika Križa“ autora prof. dr. Božidara Petrača, književnog povjesničara i kritičara. O Kristovoj muci i Uskrsnuću slušat ćemo poeziju Ivana Goluba, Rajmunda Kuparea, Ivne Talaje, Silvija Strahimira Kranjčevića i drugih svaki dan u 8.15  te u 18.00 sati.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja