Budi dio naše mreže

SUBOTA 8:15 Dvorci - zaštićena kulturna dobra Republike Hrvatske

Kroz ciklus od deset emisija pod nazivom “Kulturni biseri Hrvatske” HKR od subote, 3. srpnja, predstavlja deset dvoraca koji se nalaze na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Dvorce su većinom gradile hrvatske plemićke obitelji od 16. do 19. stoljeća. Uz HKR upoznajte baštinu jedinstvene vrijednosti i ljepote od Hrvatskog zagorja preko središnje Hrvatske i Slavonije pa sve do Hvara.

/ kv

Dvorac Trakošćan najatraktivniji je i najposjećeniji dvorac u Hrvatskoj izgrađen je u 13. stoljeću u sustavu utvrda Zagorske kneževine. Nakon raspada Zagorske kneževine dvorac je pripao obitelji Drašković, a danas je u vlasništvu Republike Hrvatske.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Uz Trakošćan i Veliki Tabor, kao dva najpoznatija i najposjećenija dvorca, u emisiji Kulturni biseri Hrvatske upoznajemo vas i s dvorcima u Slavoniji od kojih izdvajamo Dvorac Prandau-Normann u Valpovu i Dvorac Hilleprand von Prandau/Mailáth u Donjem Miholjcu.

Dvorac Prandau / Mailath u Donjem Miholjcu / Foto: Dario Žagar

Upoznat ćemo i Dvorac Pejačević u Našicama, Dvorac Zrinskih u Čakovcu, Lužnicu i Oršić u središnjoj Hrvatskoj, najveći hrvatski dvorac Klenovnik, ali i ljetnikovac Petra Hektorovića Tvrdalj na Hvaru.

Tvrdalj Petra HektoroviĆa / Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja